Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.05.2016.
11:45
sputniknews.com, Vestionline A

Crna Gora: Referendum o NATO-u ili "hajdučija"

"Ukoliko crnogorska vlast zaista bude namerila da se ovom pitanju odlučuje u Skupštini, onda se mi kao narod moramo dati u demokratsku hajdučiju i svim demokratskim i sredstvima građanske neposlušnosti ne dozvoliti da se to dogodi u toj zgradi", kaže Marko Milačić iz Pokreta za neutralnost Crne Gore, prenosi Sputnjik.

Reuters
Samo im još Crnogorci fale

Šefovi diplomatija država-članica NATO-a u Briselu će potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, čime će Crna Gora dobiti status "pozvanog", što će omogućiti njenim predstavnicima da učestvuju na sastancima saveznika u svojstvu posmatrača. Premijer Crne Gore Milo Đukanović će na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga prisustvovati svečanom potpisivanju Pristupnog protokola na Ministarskom sastanku Alijanse.

I dok crnogorske vlasti uveliko najavljuju potpisivanje protokola u Briselu kao veliki dan za Crnu Goru, Marko Milačić, crnogorski novinar i izvršni direktor Pokreta za neutralnost Crne Gore, za Sputnjik kaže da je to zapravo samo formalnost, s obzirom da je ta zemlja pozvana u NATO decembra prošle godine.

- Svaka takva formalnost se ovde prikazuje kao još jedan veliki korak na putu ka NATO integracijama, a u suštini nije tako, jer je veliki jaz između propagande i stvarnog stanja na terenu, kada je reč o podršci NATO integracijama. Prema našim procenama, broj onih koji su za priključenje Alijansi nikada nije prelazio 30 do 35 odsto - tvrdi Milačić.

Prema njegovim rečima, sve progresivne snage u Crne Gore, koje se kritički odnose prema Severnoatlantskom savezu, treba upravo u narednom periodu, kada sledi niz proceduralnih, formalnih približavanja NATO-u, da pokažu svoju snagu i preovladavajući stav crnogorskog naroda.

- Istraživanja IPSOS-a kažu da je 84 procenata stanovnika Crne Gore za održavanje referenduma o ulasku u NATO, a još eklatantniji je podatak da je 68 odsto od onih ljudi koju su za NATO integracije takođe i za referendum o učlanjenju u Alijansu - ističe Milačić.

Kako kaže, ti podaci najbolje govore o stavu crnogorskog naroda po tom pitanju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2016. 13:02
Znaju i zapadnjaci i Milo da nemaju šanse na referendumu. Zato hoće da na silu ubace CG u NATO. Ako je i ubace papirološki, mi ćemo je sami izvesti iz NATO pakta. Nećemo priznati Milove potpise.
Četvrtak 19.05.2016. 15:00
Košarkašica reprezentacije Srbije, Milica Dabović, ujedno i kapiten, pokazala je milogorcima šta je patriotizam i da od svog porekla ne treba bežati. Ona je na instagramu napisala nešto pred čim bi trebali da se zamisle svi današnji pobornici „samostalne“ NATO – Crne Gore. „Srpkinja sam Crnogorskog porekla, i odrasla sam u najlepšem gradu na moru Herceg-Novom gde razlike nikada nije bilo, nije se osećalo, i gde se znalo da nam je Srbija u srcu! Za mene je to jedna država i uvek će biti…Ali to je samo moje mišljenje, a ima nas svakakvih! Moj izbor je samo moj i nikada se nisam pokajala. TO JE NAJVAŽNIJE!“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online