Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.05.2016.
19:50
D. Dekić - Vesti A

Banjaluka (ne) može bez Beograda

Miting i kontramiting u Banjaluci potvrdili su da i vlast i opozicija u Republici Srpskoj podršku traže u Beogradu. Analitičar Aleksandar Radić razloge za to vidi u dva nivoa - identifikaciji Srba van Srbije sa maticom i činjenici da je Vučić aktivni učesnik dešavanja preko Drine.

www.mc.rs
Opozicija traži objašnjenje: Konferencija za medije u Beogradu

- Vučić se doveo u poziciju medijatora u RS, jer je uoči tamošnjih protesta kontaktirao konfrontirane vođe vlasti i opozicije i upozorio na umešanost nekih snaga koje bi rado da vide drugačija politička rešenja - kaže Radić za "Vesti".

On podseća da je Vučić nedavno u Beogradu, zajedno za Dodikom komentarisao političke odnose sa Sarajevom. Napominje i da Zapad tu vidi Vučićevu ulogu kao važnu.

(Ne)moguća misija

- Zapadni naum da preproda RS putem Srbije, nosi veliki rizik. Beograd ne može da preda Republiku Srpsku kako se to na Zapadu traži, jer bi tako isporučio i Srbiju - objašnjava Slobodan Reljić.

Dr Slobodan Reljić ovu situaciju takođe tumači slojevito, ali i shvata da nije jednostavna.

- Zapad želi da Vučić radi ono što oni traže i blagonaklon je dok se radi po njegovom. Sa druge strane Zapad pokazuje i nemoć da to uradi sam, već se uzda u Vladu Srbije i tako pokazuju respekt prema moći Srba s obe strane Drine, iako bi rado da tu vezu razbije - ukazuje Reljić.

On dodaje da je stanje složenije nego pre deceniju i po "zbog ulaska ruskog faktora u igru".
Lideri opozicije iz RS su na konferenciji za medije u Beogradu poručili da rušenje Dodika nije rušenje RS. Oni su zatražili da se utvrdi kako se "dokument" o donaciji Sorosa na njihovo ime, za koji tvrde da je falsifikovan, pojavio u medijima.

Polovina Srba izvan matice

Paradoks je da Srbi u RS sa snažnijom emocijom od Srba u matici gledaju na Beograd kao na mesto gde se odluke donose. Naš usud je da su srpski lideri van Srbije od većeg kapaciteta u zanatskom umeću od onih u Srbiji - ukazuje Aleksandar Radić i ističe da matica ne razume da je van Srbije, u dijaspori i regionu, više od polovine srpskog naroda.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić je kazao da je "neverovatna količina laži i dezinformacija" povodom mitinga opozicije ličila na organizovanu kampanju iz Srbije da protest spreči. On je najavio procese pred pravosuđem. Predsednik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je RS ugrožena Dodikovim delovanjem, a lider PDP-a Branislav Borenović da je RS u ekonomskoj, a ne političkoj opasnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online