Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.05.2016.
10:02
Vestionline A

BiH: Zabranjeno reklamiranje "kafetina" zbog droge koju sadrži?

Agencija za lekove i medicinska sredstva u Bosni i Hercegovini (AML) povukla je prošle nedelje saglasnost za oglašavanje "kafetina" široj javnosti u toj zemlji.

 
Vestionline
Sadrži opasni kodein

U obaveštenju koje se nalazi na sajtu ove agencije navodi se da je reč o leku koji sadrži kodein, koji je opojna droga i, u skladu sa zakonom, zabranjeno ga je oglašavati široj javnosti.

"Za kodein su prošle godine objavljene nove bezbednosne informacije od Evropske agencije za lekove, a koje se odnose na ograničenje u primeni gotovih lekova koji u sastavu imaju kodein kao aktivnu supstancu. Zato je ALM donela rešenje o odbijanju zahteva za oglašavanje, kao i rešenje o stavljanju van snage saglasnosti za oglašavanje tableta kafetina široj javnosti" navodi se u obaveštenju ovog tela.

U ALM-u naglašavaju da je ovaj lek bezbedan i kvalitetan, zbog čega ostaje u prodaji, ali je cilj sprečiti da oglašavanje u medijima dovede do njegove masovnije upotrebe, piše Avaz ba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2016. 22:42
______ Кодеин Из Википедије, слободне енциклопедије______ Кодеин или 3-метилморфин (природни изомер од метил морфина) је опијат који се користи у медицини као аналгетик и антидиуретик.[6] Кодеин је други алкалоид по доминантности у опијуму (до 3 одсто); много више преовладава у иранском маку (Papaver bractreatum). Сматра се дрогом средње класе. Кодеин се користи за лечење болова, као и за ослобађање од кашља.
Nedelja 08.05.2016. 22:47
______KODEIN_____ Kodein je blaži od opijuma, ali se nikako ne bi smio potcijeniti iz prostog razloga što izaziva dvostruku ovisnost i što vrlo snažno djeluje na centralni nervni sistem. Pojavljuje se u opijumu u niskim koncentracijama. Za tržište se proizvodi konverzijom od morfijuma, što opet za krijumčare i preprodavce predstavlja veliku neugodnost. U njegovu proizvodnju utroši se blizu 90% morfijuma koji izbacuje farmaceutska industrija. Gorkog je okusa, a najčešće se pojavljuje u obliku bijelog kristalnog praha ili tableta. Efikasan je lijek protiv kašlja. Toksična doza mu je 0,2 grama. Pedijatri ga prepisuju djeci predškolskog uzrasta u razblaženoj varijanti (u obliku sirupa). Njegovo uzimanje izaziva drhtavicu, svadljivost, malaksalost, nesanicu, gubitak težine i smetnje u govoru. Interesantno je da nije na velikoj cijeni kod na-rkomana, ali uvijek dobro dođe u nestašici. U sirovom opijumu kodein je prisutan otprilike sa 0,7% do 2,5%. Reaguje na iste hemijske supstance kao i svi ostali derivati opijuma. Kodein je prvi put izolovan 1932. godine i, od svih narkotika koji su prirodnog porijekla, on se ipak u najvećoj mjeri upotrebljava u medicini. Osim kodeina, iz sirovog opijuma se kao prirodni narkotici mogu izdvojiti još i dihidrokodein, dihidrooksikodein i teban. Interesantnim se čini podatak da su to droge koje su dugo bile u slobodnoj prodaji, da bi se tek nakon toga našli na spisku kontrolisanih narkotičkih supstanci. Zabilježen je slučaj jednog studenta prava koji, zbog miješanja kodeina sa alkoholom, godinu dana nije mogao ni riječ da progovori. Moć govora mu se kasnije djelimično vratila, ali mu je fizička nemoć i dalje bila u silaznoj liniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online