Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.04.2016.
03:00
M. Obradović - Vesti A

Dodik i Davutoglu zajedno u Ferhadiji

Bezbednosni i politički događaj godine u Republici Srpskoj biće svečano otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije 7. maja u centru Banjaluke, 23 godine nakon što su, još uvek nepoznati počionici, digli taj verski objekat u vazduh.

Srna
Puna podrška: Milorad Dodik i banjalučki muftija Osman Kozlić

Priča o obnovi čuvene Ferhadije traje od 2001. godine kada je polaganje kamena temeljca završilo velikim neredima u Banjaluci, a jedna osoba je poginula. Od tada do danas, lokacija na kojoj se nalazi najveća banjalučka džamija u više navrata je bila meta napada vandala. Ipak, u poslednjih nekoliko godina situacija se smirila.

- Negde do 2010. godine, sve ozbiljnije navijačke proslave velikih uspeha reprezentacija Srbije obično su završavale pred Ferhadijom, pa je često intervenisala policija koja je branila zdanje od huligana. Poslednjih godina se to promenilo, džamija se izgradila i verujem da većini Banjalučana uopšte ne smeta. Donekle, to je i normalno - kaže Banjalučanin Saša J.

Kontroverzne izjave o BiH

Ako Ahmet Davutoglu dođe na otvaranje Ferhadije, to neće biti prvi put da on službeno posećuje Banjaluku. Prvi put je bio pre pet godina, kao ministar spoljnih poslova Turske, kada se sastao sa Dodikom. Ipak, taj dolazak ostao je upamćen po zahtevu sadašnjeg turskog premijera da se iz sale u kojoj je trebalo da se sastane sa tadašnjim srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem izbaci zastava Srpske. Nakon što je Radmanović odbio da to učini, sastanak je otkazan. Inače, sam Davutoglu je ranije izrekao nekoliko izuzetno kontroverznih izjava o BiH. Između ostalog, prizivao je obnovu otomanske imperije, a period od pet stotina godina vladavine Turaka ovim prostorom nazvao je najpozitivnijim u istoriji regiona.

Rušenja verskih objekata bilo je na svim stranama tokom rata, ali nove političke snage koje vode zemlje uglavnom daju podršku obnovi. Među bogomoljama čija se obnova posebno pratila prethodnih godina nalazi se i Saborna crkva u Mostaru, ali pažnja i domaće i svetske javnosti je, najviše zbog događaja iz 2001. godine, najviše skoncentrisana na Ferhadiju.

To je očigledno prepoznao i predsednik Srpske Milorad Dodik koji je posetio džamiju, i po muslimanskim običajima, izuo se pre ulaska. Slike Dodika u čarapama obišle su region, ali svojim dolaskom, poklonima koje je doneo i najavom prisustva na svečanosti otvaranja, Dodik je poslao jaku političku poruku.

- Ferhadija je veoma važan objekat, spomenik nulte kulturne vrednosti. Banjaluka i Srpska veoma su zainteresovane da otvaranje obnovljene džamije protekne u najboljem redu - poručuje Dodik.

Među brojnim gostima koji će doći na svečanost, očekuje se i turski premijer Ahmet Davutoglu. Dodik poručuje da je on dobrodošao u Banjaluku.

- On ima svoje, a ja svoje stavove, verujem da ćemo se videti na zvaničnom sastanku. U razgovoru sa ambasadorom Turske u BiH Džihadom Erginajem precizirao sam tu mogućnost. Turska je važna, moćna i velika zemlja i to treba poštovati. Biće to prilika da sa turskim premijerom razgovaram i o nekim stvarima o kojima smo ranije govorili - rekao je Dodik.

Otvaranje Ferhadije pratiće rigorozne mere bezbednosti, za šta će biti zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, odakle poručuju da će preduzeti sve mere neophodne da ovaj događaj protekne u najboljem redu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2016. 10:20
Nikad nemaj vjere u Turčina! A sarađuj sa svima kad je to u našem interesu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online