Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.04.2016.
07:45
M. Obradović - Vesti A

Brenan tera u borbu protiv terora

Direktor CIA Džon Brenan, koji je prošle sedmice posetio Sarajevo, zatražio je od svojih domaćina da se sve bezbednosne strukture u zemlji, bez obzira na ranije izrečene razlike, hitno ujedine u borbi protiv terorizma, saznaju "Vesti".

Srna
Razgovori iza sedam brava: Brenan i Mehmedagić

Problem je, međutim, što je njegov poziv različito shvaćen, pa tako pojedini bezbednjaci iz FBiH smatraju da je pozadina svega pritisak za stvaranje jedinstvenih policijskih organa BiH, dok u Srpskoj nemaju dilemu da CIA želi da disciplinuje bezbednosne institucije u Sarajevu koje već godinama zatvaraju oči pred problemom islamskog ekstremizma.

- Odmah da razjasnimo, tu nije bilo nikakvih pretnji. Čovek je rekao da moramo raditi zajedno, da se ne bi događalo da neke informacije, zbog nepovezanosti, ostanu neobrađene, što može dovesti do tragičnih posledica. Pokazao je da izuzetno poznaje situaciju, što je i logično. Osim toga, treba naglasiti da ova Brenanova poseta nije bila potpuno iznenadna, kako se navodi, i da je ona posledica poziva direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije Osmana Mehmedagića - kaže izvor "Vesti" dobro upućen u detalje sastanaka koje je Brenan imao u Sarajevu.

Inače, Osman Mehmedagić, zvani Osmica, bio je šef obezbeđenja Alije Izetbegovića tokom rata. Njegovo imenovanje na čelu OBA pratile su mnoge kontroverze, od toga da ga podržava Turska, a da se Amerika tome protivi. Međutim, naš sagovornik tvrdi drugačije.

- OBA je čedo Amerikanaca, kao i SIPA, i ne postoji ni promil šanse da neko bude imenovan na čelo tih institucija a da Amerikanci ne klimnu glavom. Drugo je pitanje zašto je Amerima bitno da na čelu OBA bude Alijin bliski saradnik. Ono što je sigurno jeste da u Srpskoj svi treba da budu oprezni, ali ne i paranoični - zaključuje naš sagovornik.

Teorije zavere

Proteklih dana moglo se čuti mnogo spekulacija o tome zašto je Brenan došao u BiH. Osim borbe protiv terorizma, uvezivanja obaveštajnih službi BiH i Amerike, navodnih i pretnji i ucena, paušalno su se u vezu dovodili Brenanov dolazak i najavljeni protesti opozicije u Srpskoj.
Teoretičari zavera tvrde da iza protesta za koje se ne zna kad će biti održani stoje strane obaveštajne službe i da je dolazak Brenana jedna vrsta podrške tom poslu.
 

Inače, posetu Džona Brenana pratile su jake mere bezbednosti. On je sleteo u Sarajevo u četvrtak naveče avionom boing C 17A, a dočekao ga je upravo Mehmedagić. Pojedine sarajevske ulice satima su bile blokirane, a pauk-služba je nosila automobile koji nisu preparkirani. Prenoćio je u hotelu Meriot, a u petak je imao i ručak sa vodećim ljudima bezbednosnih agencija u BiH u jednom sarajevskom restoranu. Od učesnika sastanka saznajemo da su na meniju bili čorba i biftek, te da je ručak bio mnogo opušteniji nego službeni deo razgovora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online