Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.04.2016.
19:22
Tanjug, Vestionline A

Karamarko da ode u Jasenovac i klekne: Srbi i Jevreji su već tamo

"Jutarnji list" je pozvao lidera HDZ Tomislava Karamarka, koji je Hrvatima poručio da zajedno odaju počast žrtvama Jasenovca, da najpre ode u Jasenovac i klekne.

Tanjug
Na udaru zbog izjava

Zagrebački dnevnik je naveo da potpredsednik Vlade Hrvatske pa tek onda može da pozve Jevreje i Srbe da mu se pridruže.

"Oni su oduvek tamo. Vaš se dolazak tek očekuje", poručuje komentator Jutarnjeg Jelena Lovrić.

U tekstu se navodi da mantra o osudi "svih totalitarizama", koja se s vrha države sada ponavlja, vlasti služi samo kao maskirna košulja. 

Umesto jasne osude sve prisutnijeg ustašluka i njegova pretvaranja u mejnstrim, oni se, kao, distanciraju od svih totalitarizama, navodi list i primećuje da je to zato da ne bi morali imenovati ono što se događa, da bi napravili veštački balans između crnog i crvenog, da bi Karamarko mogao reći kako su kritike, s domaćih i inostranih adresa, o profašističkim incidentima i tendencijama "besmislene, neistinite i zlonamerne". 

"Potpuno je apsurdno i po žrtve Jasenovca potpuno uvredljivo da danas potpredsednik Sabora, koji lično učestvuje u ustašolikim marševima, ili potpredsednik vlade, koji inklinira manekenima NDH, javno dociraju o tome kako bi se prema uspomeni koju čuva Kameni cvet trebalo ponašati", navodi Lovrićeva. 

Karamarko nikad nije bio u Jasenovcu

List primećuje da je Karamarko shvatio, izgleda, da odluka jevrejskih i srpskih organizacija o bojkotu skore zvanične komemoracije u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovac predstavlja veliku sramotu za Hrvatsku i celu državu na međunarodnoj sceni dovodi u vrlo neugodan položaj. 

"Ali kome Karamarko zapravo govori? Koga on to poziva u Jasenovac? Koliko je poznato, kao već četiri godine šef jedne od dve najjače stranke u Hrvatskoj on u Jasenovcu nikad nije bio", stoji u komentaru. 

Ruku pod ruku sa Kolindom

Za razliku od onih koje će, kako se navodi, brzopleto i tendenciozno sada označiti kao bezobzirnike prema jasenovačkim poljima smrti. 

Svojom izjavom odluku jevrejskih i srpskih organizacija o nedolasku na državnu komemoraciju proglasiti bojkotovanjem žrtava, što je bezobrazna zamena teza, konstatuje list i dodaje da im se pripisuje da im je odavanja počasti mrtvima važnija jeftina dnevna politikantstva i unošenje novih podela među hrvatske građane. 

List konstatuje da o razlozima koje su Jevreji i Srbi naveli za svoju odluku nema ni reči. 

Nije se, stoji, ogradio ni osudio pojave koje među pripadnicima naroda koji su u Jasenovcu najviše stradali posve razumljivo izazivaju zebnju i strahove. 

"Ništa o tendenciji relativizacije i revitalizacije ustaštva, o čemu govori Koordinacija jevrejskih opština. Kao što je i dosad odćutao sve pojave koje koketiraju ili se otvoreno sljubljuju s raspirivanjem NDH sentimenata. Karamarko u ovom slučaju postupa slično kao i predsednica države, koja je nedavno pripadnicima manjina prikrpila da su uveliko sami krivi za ugrožavanje svojih prava", navodi se u komentaru i dodaje da Jevreji i Srbi, po Karamarku, ispadaju ignoranti jasenovačkih žrtava, dok bi on lično, valjda, trebalo da bude dežurni čuvar njihovog digniteta.

Ko bojkotuje žrtve? 

Jutarnji ukazuje da bi šef HDZ-a imao nešto više verodostojnosti da je reagovao na primere dizanja ustašluka koji u poslednje vreme, otkako je njegova stranka na čelu države, zabrinjavajuće eskaliraju. 

"Zato je nužno postaviti pitanje ko zapravo bojkotuje žrtve Jasenovca - oni koji odbijaju da dođu na državnu komemoraciju, demonstrirajući tako svoje neslaganje s državnom politikom kakva se trenutno vodi, ili oni koji pokazuju toleranciju prema pokušajima rehabilitiranja režima koji je jasenovačke zločine počinio. Filoustaški ispadi postaju u Hrvatskoj gotovo svakodnevna pojava. Zagrebom marširaju hiljade s ustaškim 'Za dom spremni!' na usnama", navodi list i konstatuje da policija ne reaguje navodno zbog masovnosti bukača.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.04.2016. 20:58
Ma koga oni ovde peru!? Oni se svoje istorije ispisane krvlju nevinih nikada nisu odrekli, jer je njihova drzava zasnovana na tome, pa i da zele nikako ne mogu jer bi se time odrekli svoje drzavnosti i nacije! A 99% njih bi opet krenulo u rat protiv dece, staraca i zena!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online