Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.04.2016.
06:45
D. Lj. Joksić - Vesti A

Specijalnim tužiocima život o koncu

Prilikom pretresa stana Gorana Grujoskog, šefa Uprave za operativnu tehniku Pete uprave MUP Makedonije, organa u sastavu Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu, koji je završio u kućnom pritvoru zbog uništavanja vredne opreme MUP-a za prisluškivanje, istražitelji Specijalnog javnog tužilaštva su pronašli notes sa beleškama da su agenti UBK ili privatno angažovani profesionalci pratili specijalne tužioce.

printscreen youtube
Zaglibljena u kriminalu: Gordana Jankulovska

To je objavio skopski nedeljnik "Fokus", a potvrdilo Specijalno javno tužilaštvo, ne želeći da u interesu istrage saopštava više detalja.

Prema saznanjima nedeljnika, pored imena i prezimena specijalnih tužioca, u tefteru Grujoskog su stajali podaci o njihovom mestu stanovanja, relacijama i kontaktima sa drugim osobama i saradnicima, kao i podaci na kojim predmetima su angažovani tužioci i kako im napreduje istraga. U notesu se nalaze i imena svedoka sa kojima su specijalni tužioci imali kontakte, kao i informacije koji se od ispitanih svedoka saglasio da iznese saznanja, fakte ili dokaze.

Goran Grujoski je prvoosumnjičen u slučaju "Tvrđava" koji je nedavno otvorilo Specijalno javno tužilaštvo. On i još četvorica radnika MUP, među kojima je i bivša šefica policije Gordana Jankulovska, su osumnjičeni da su prošle godine uništili dva sistema za prisluškivanje, vredna 10 miliona evra. Na zahtev SJT Grujoskom je određen 30-dnevni pritvor, ali je nakon žalbe njegovog advokata, Sud tu odluku preinačio u kućni pritvor.

Pronađeni notes u stanu šefa tajne policije otvara sumnju da je vladajuća partija preko svojih ljudi u MUP i UBK lako mogla da utiče na svedoke specijalnog tužilaštva. To potvrđuje i bivši ministar MUP, lider Demokratskog saveza, Pavle Trajanov, ali i ukazuje na postojanje paratajnih službi koje nastavljaju da prate i prisluškuju.

- Dobijao sam informacije da su specijalni tužioci na čelu sa Katicom Janevom predmet opservacije tajne službe na čelu sa Goranom Grujoskim. Osim što se prate njihove komunikacije, oni su i predmet tajnog praćenja i snimanja UBK, ili delova te službe. U MUP postoji štab koji, čim dobije informacije praćenja specijalnih tužioca, odmah blokira njihov rad tako što počinju da razgovaraju sa potencijalnim svedocima ili informatorima specijalnog tužilaštva i ubeđuju ih da kažu da su bili prisiljeni da specijalnim tužiocima daju takve i takve izjave. Sistem bezbednosti se koristi za blokiranje rada SJT. To je paralelni sistem u Makedoniji koji radi isključivo za interese vrhuške partije na vlasti - kaže Trajanov.

Pretnje preko kriminalaca

Pre pola meseca, portal Ohrid Skaj je pozvao SJT i MUP da podignu bezbednost glavne tužiteljke Katice Janeva i njenog tima na najviši nivo. Pozivajući se na svoje izvore, portal je pisao da se nekoliko bivših funkcionera VMRO-DPMNE pre mesec dana u Beogradu i na Palama u Republici Srpskoj sreo sa nekadašnjim vojnim veteranima, poznatim kriminalcima u tim državama.
Radi se o plaćenicima koji su spremni da za dobre pare izvrše likvidaciju. Izvori Ohrid Skaja ističu da su njihov cilj tužioci SJT i nekoliko uglednih novinara kritički nastrojenih prema aktuelnoj makedonskoj garnituri na vlasti.

Pre saznanja da tajne službe prate specijalne tužioce, mediji su upozoravali da na svaki novi slučaj koji otvara SJT vlast reaguje donošenjem novog zakona da bi amortizovala kriminal i korupciju vrhuške na vlasti iz redova VMRO-DPMNE. To se desilo i sada, nakon raspuštanja Parlamenta, kada je tehnička Vlada poništila sve pravne akte koje su doneli ministri iz redova opozicione SDSM, policije Oliver Spasovski i za rad i socijalnu politiku Frosina Remenski.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online