Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.04.2016.
18:26
Vestionline A

Orešković: Svetu smo dali Teslu, penkalo, kravatu, torpedo...

Hrvati ne prestaju da svojataju srpskog naučnika Nikolu Teslu, predstavljajući ga kao svog, odbijajući da prihvate da je Tesla rođen u Smiljanu koji se u vreme njegovog rođenja nalazio u okviru Austrijskog carstva. To što je teritorija današnje Hrvatske bila te daleke 1856. godine pod vlašću Habsburške monarhije je činjenica koja današnjim Hrvatima stvara probleme sa identitetom i komplekse kojih nikako ne mogu da se ratosiljaju.

Reuters
Nije puno školovao: Tihomir Orešković

S tim u skladu, i novoimenovani premijer Hrvatske Tihomir Orešković, poznat po raznim ispadima u javnosti, ponovo je uvrstio Teslu među hrvatske naučnike, u svom obraćanju dubrovačkim studentima.

- Mi smo svetu dali Teslu, penkalu, padobran, torpedo i kravatu, a i u novije vreme takođe pružamo novosti na području tehnologije. Prvi put sam ostao šokiran kad sam seo u kafić i kad sam putem SMS-a platio parking - odvalio je bez pardona Orešković.

On se izblamirao i kada je pokušao da motiviše studente da uče i postižu bolje rezultate pokušavajući da parafrazira Stiva Džobsa pa im je poručio da "ostanu gladni".

- Kad sam zapošljavao mlade studente, kazao bih im da im mogu dati dve stvari, ali jednu ne. Mogu im pružiti sredstva pomoću kojih će biti uspešniji kao što su recimo laptopovi ili putovanje i mogu im pružiti edukaciju. Međutim, ne mogu im pružiti želju, glad. Glad za tim da žele naučiti nešto novo. Kao što je rekao Stiv Džobs to je 'hunger'. Tako da bih vam na kraju želeo da svi ostanete gladni - rekao je Orešković, preneli su hrvatski mediji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2016. 19:08
Ako je Nikola hrvat....zasto su mu 1991 us,tase srusile kucu u Smiljanu?
Ponedeljak 04.04.2016. 19:12
Valja se podsetiti i reči koje je Tesla izgovorio u vreme svoga boravka u Beogradu 21. maja 1892. na banketu koji mu je priredila beogradska opština. Tesla je, kako podseća Kosta Kulišić, izgovorio i ove reči: „U meni ima nešto, što može biti obmana, kao što češće biva kod mlađih oduševljenih ljudi; ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od svojih ideala, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo, a ako se te moje nade ispune, najslađa će mi misao biti da je to delo jednog Srbina.“
Ponedeljak 04.04.2016. 19:15
Gosp,ićka gimnazija do 1991. nosila je Teslino ime, a pred gimnazijom je bilo postolje sa poprsjem velikana. Veliki trg u ovom gradu takođe je nosio Teslino ime, a trgom ispred hotela „Like“ dominirao je Teslin spomenik, rad vajara Frane Kršinića. Ovaj spomenik je miniran 1991, uklonjena je Teslina bista ispred gimnazije, a na trgu je 1995, umesto Teslinog spomenika, podignuta fontana sa skulpturom koja je predstavljala vilu Velebita.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online