Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.05.2010.
13:35
Tanjug A

Karadžić: SDA švercovala oružje

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić predočio je danas na suđenju u Haškom tribunalu izveštaj muslimanske vojne obaveštajne službe prema kome su čelnici Foče iz Stranke demokratske akcije (SDA) švercovali oružje i naoružavali muslimansko stanovništvo tokom 1991. godine.

U dokumentu koji je potpisao načelnik uprave vojne bezbednosti, general Fikret Muslimović navodi se da su, pored drugih, Šahim Pašić, Halid Čengić i Azim Šljivo, od samog dolaska na vlast posle demokratskih izbora okupili rodbinu oko sebe i započeli sa raznim malverzacijama i švercom oružja.

"Oni ne rade ništa na smirivanju napetog stanja u gradu već ga i podstiču. Muslimanski narod ovog kraja živi u strahu od četnika i daju i poslednje pare za oružje koje im ovi prodaju za 1.200 maraka i više... Prošvercovali su 5.200 pušaka...", navodi se u dokumentu koji je Karadžić predočio svedoku optužbe, mirovnom posmatraču tokom ratnih sukoba u BIH Kolmu Dojlu tokom unakrsnog ispitivanja.

Dojl je rekao da o pomenutim činjenicama ne zna ništa jer posmatračka delegacija koja ga je izveštavala o zbivanjima u Foči nikad u nije ušla u to mesto pošto joj JNA nije pružila zaštitu.


"Posmatračka delegacija nije mogla da uđe u Foču jer ih je JNA fizički sprečila, uz izgovor da im ne može garantovati bezbednost", tvrdio je Dojl, dok je Karadžić želeo da zna kako zna da je reč o izgovoru.


"Ne znam, ali tako me je informisao posmatrački tim. Posmatračka misija nije ušla u Foču i ja neću ništa da nagađam", kategoričan je bio Dojl, koji je bio i lični izaslanik lorda Pitera Karingtona - predsednika međunarodne konferencije o Jugoslaviji, a prethodno, s jeseni 1991. šef posmatračke misije tadašnje Evropske zajednice u glavnom gradu BiH.


Bivši predsednik RS je ukazao da su te okolnosti bile poznate naročito Srbima u Foči, ističući da je sukob u tom gradu izbio jer je SDA "imala puške i jedinice, a JNA je trebalo da dođe i da zaštiti narod ali je zakasnila".

Prema njegovim rečima, JNA nije mogla da garantuje sigurnost ni sebi, a kamoli stranoj delegaciji.

U svom ranijem izveštaju o situaciji na prostoru Foče, Dojl je navodio da su Srbi tamo sproveli etničko čišćenje na čelu sa Nikolom Koljevićem, kao i da su prisilno iseljavali stanovništvo.


Karadžić je optužen za genocid i ratne zločine tokom rata u BIH.

Suđenje bi trebalo da se nastavi u ponedeljak, kada bi Karadžić trebalo da završi unakrsno ispitivanje svedoka Arnauta van Lindena, a potom svedočenjem Roberta Donija.

Sudsko veće je u danas objavljenom dokumentu najavilo da će se od 31. maja suđenje odvijati četiri dana u sedmici zbog ekspeditivnosti suđenja, iako je Karadžić ranije zatražio da se ne sudi više od tri dana sedmično.


Karadžić je u četvrtak takođe predložio da se suđenje prekine za 30 dana dok se ne upozna sa beleškama iz ratnih dnevnika bivšeg komadanta Vojske RS Ratka Mladića, koje bi, kako tvrdi, bile relevantne za ispitivanje svedoka Donija i zaštićenog svedoka KDZ088, čije je saslušanje planirano nakon Dojla, odnosno Van Lindena.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online