Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.05.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Silajdžić vređa Srbiju

Cilj posete predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića Beogradu koja je ovih dana obavijena mnoštvom nepoznanica, nije stabilizacija, već pogoršavanje odnosa u regionu, a njegov zahtev za posetom Iliji Jurišiću, osuđeniku za ratne zločince nije ništa drugo nego nipodaštavanje pravosuđa Srbije.

Ana Trišić-Babić


Ovo tvrdi Ana Trišić-Babić, zamenica ministra spoljnih poslova BiH. Ona za "Vesti" kaže da je Silajdžićeva poseta Beogradu sve, samo ne dobronamerna i naglašava da je, prema svim informacijama, očigledno da se radi o familijarnoj poseti u kojoj je susret sa predsednikom Srbije gurnut u drugi plan.


- Kabinet zamenika ministra nije bio uključen u organizaciju posete, ali znam da bi u Beogradu trebalo da idu Silajdžić, ministar Sven Alkalaj, savetnik Damir Arnaut, a susretu bi trebalo da prisustvuje i ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut, inače Damirov otac. To je klasična familijarna poseta, a ista ekipa je angažovana i na poslu oslobađanja Ejupa Ganića iz Londona.

I tada je Damir Arnaut delio lekcije pravosudnom sistemu jedne zemlje, odnosno Velike Britanije - kaže Trišić - Babić.


Podsetimo, poseta Harisa Silajdžiću Beogradu bila je najavljena za 25. maj, ali je ona prolongirana zbog kvara na motoru kojim je predsedavajući Predsedništva BiH trebalo da poleti iz Njujorka gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti.

Nakon toga je Ministarstvo pravde Srbije donelo odluku kojom se zabranjuju posete zatvorenicima u beogradskom okružnom zatvoru čime je Silajdžić praktično sprečen da poseti Iliju Jurišića. Iz Silajdžićevog kabineta tada je poručeno da on neće ići u Beograd dok mu se ne omogući da vidi Jurišića.


Njegov savetnik Damir Arnaut juče je izjavio da Silajdžićeva poseta može biti realizovana čim zvanični Beograd potvrdi identičan program posete koje su tamošnje vlasti već jednom pismeno odobrile i potvrdile.


- Takve potvrde još nema, pa je izgledno da do posete neće doći ove sedmice. Stoga se nadam da će vlasti u Beogradu sada barem delovati u interesu ljudskih prava svojih građana, odnosno stotina zatvorenika i njihovih porodica te obustaviti zabranu poseta zatvorima koja je donesena isključivo iz političkih razloga kako bi se sprečila već odobrena Silajdžićeva poseta Iliji Jurišiću - rekao je Arnaut.

Skandal

 

Ana Trišić-Babić kaže da je Ambasada BiH u Beogradu napravila diplomatski skandal kada je povodom posete Harisa Silajdžića Iliji Jurišiću umesto sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije, direktno kontaktirala sa Ministarstvom pravde te zemlje.


Podsetimo, Ambasada BiH u Beogradu u utorak je od Ministarstva pravde tražila informaciju zbog čega je donesena odluka o zabrani poseta zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu, kao i da li se ta zabrana odnosi i na Silajdžićevu posetu Iliji Jurišiću.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online