Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.03.2016.
04:11
J. Arsenović - Vesti A

Bakir priziva rat

Predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je mogućnost revizije postupka za genocid protiv Republike Srbije.

A. Čukić
Evo ruke: Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić

Uslov da BiH ponovo pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) pokrene spor protiv Srbije jeste da presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću sadrži nove dokaze koji bi Beograd povezali sa zločinom u Srebrenici, kojeg je Haški tribunal okarakterisao kao genocid.

Zavađa narode

- Udubićemo se u samu presudu i njenu sadržinu i videćemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bežati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenućemo reviziju no potreban nam je novi dokaz - izjavio je Izetbegović.
Po uverenju pravne struke, osnova za reviziju nema, pa se mogućnost koju pominje bošnjački član Predsedništva stavlja u kontekst politizacije.

- Nema nikakvih osnova za reviziju. Izetbegović samo potpaljuje vatru u odnosima muslimana i Srba. Ne bi mogao ni formalno da pokrene proces revizije, a da se poziva na elemente presude koja nije pravosnažna, a to je prenebregnuo, očigledno zbog svoje javnosti. Drugo, BiH je država u kojoj odlučuje Predsedništvo, a svaki član Predsedništva ima pravo veta - kaže za "Vesti" Kosta Čavoški, univerzitetski profesor prava u penziji.

Podbadanje sa Zapada

Najava mogućnosti da se revidira tužba protiv Srbije predstavlja pokušaj amortizacije nezadovoljstva presudom Karadžiću, jer su u Sarajevu očekivali oštriji ton sudskog veća, smatra Dušan Proroković, direktor beogradskog Centra za strateške alternative. On dodaje da je moguće da je neko sa Zapada Izetbegovića pogurao da daje takve izjave.
- Destabilizacijom Balkana se može više stvari uraditi što se Zapada tiče. Prema tome, ako je to način da oni zaustave priliv izbeglica u EU, oni će nam ovde napraviti neke nove političke čarke - procenjuje Proroković.

I profesor Tibor Varadi, bivši pravni zastupnik Srbije pred MSP, smatra da nema novih činjenica koje bi BiH dale osnova za reviziju postupka protiv Beograda.

- Presudom je potvrđeno da je u Srebrenici bilo genocida, što je već ranije odlučio i MSP, uz konstataciju da se on ne može pripisati Srbiji. To što je genocid pripisan Karadžiću, ne znači da može da se pripiše Srbiji - objašnjava Varadi.

Ističe rok

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju i genocid. Tom presudom je ostavljena mogućnost Sarajevu da u roku od deset godina pokrene postupak njene revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduprla svoju tužbu. Rok za pokretanje postupka revizije ističe u februaru 2017. Prvostepena presuda Karadžiću je najobimnija u istoriji suda u Hagu, ima čak 2.600 strana, i procena je da će najranije za tri godine, nakon žalbe odbrane, Apelaciono veće doneti drugostepenu presudu.

Ništa bez RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je reagovao na mogućnost o kojoj je govorio Izetbegović, podsećajući da za takvu odluku treba i saglasnost srpskog člana Predsedništva.

- Nema toga koji bi se u ime Republike Srpske i Srba priključio njegovom zahtevu da se obnovi tužba protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Ovo je pokušaj i dokaz da on želi sukob ne samo sa Srbima u Republici Srpskoj, nego sada i sa Srbima u celini. Takav Bakir Izetbegović ne može da bude faktor stabilnosti i mira - rekao je Dodik.

I hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović ne veruje da presuda Karadžiću donosi pretpostavke za reviziju postupka po tužbi BiH protiv Srbije.

- Institucije BiH i Haški tribunal trebaju pobeći od politike i pravno, u skladu sa standardima koji vrede u međunarodnom pravu, donositi odluke, rasterećeno od bilo kakve politike - rekao je Čović.

Prazna priča

Da je revizija tužbe BiH protiv Srbije zasad samo politička priča koja služi za dodatno podizanje tenzija, svedoči i izjava Sakiba Softića, agenta BiH pred MSP koji tvrdi da ga još niko nije kontaktirao u vezi sa tim pitanjem.
Na pitanje koji bi elementi mogli biti korisni u reviziji, Softić je rekao da ništa bitno i suštinski ne može reći.
- U principu takve detalje čuvamo za sebe. Nazovimo to taktikom - rekao je Softić.

Ni iz Beograda nisu ostali ravnodušni na "pretnje" bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

Premijer Aleksandar Vučić je čak konstatovao da Izetbegović traži izgovor za "pokretanje nove spirale nasilja", dok Srbija želi mir i iskreno pomirenje.

- Na žalost, nisam iznenađen vešću iz Sarajeva. U prvoj izjavi posle izricanja presude Karadžiću nisam ni pomenuo Bakira Izetbegovića, ali sam po svemu sudeći dobro naslutio da neko ne želi pomirenje u regionu, već ide protiv 35 odsto stanovništva vlastite zemlje i traži bilo kakav dovoljan razlog da pokrene spiralu, najpre političkog, a onda ko zna kakvog nasilja - rekao je Vučić za "Politiku".

Obnoviti slučaj Markale

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da ako nešto treba obnoviti, onda je to tužba protiv onih "koji su pucali na svoj narod na Markalama", a sve kako bi se satanizovali Srbi i uvele sankcije Srbiji. Dodik se za ovaj stav pozvao na izdvojeno mišljenje sudije Haškog suda u presudi Karadžiću, gde se iznose sumnje da je muslimanska strana ispalila projektile na sarajevsku pijacu.
Izetbegović je, na drugoj strani, rekao da bi takve tvrdnje trebalo proveriti.
- To su stare tvrdnje i, ukoliko je Sud našao za shodno da ih potvrdi, treba videti na bazi čega je to uradio - rekao je on.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2016. 11:23
Turko je Turko!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online