Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.05.2010.
17:06
Srna A

Pomen za 40.000 ustaških žrtava u Jadovnu

Prvo obeležavanje Dana sećanja na žrtve Jadovna 1941. godine biće održano u subotu, 26. juna, rečeno je Srni u Udruženju potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941.

Jame u kompleksu Jadovno u koje su bacane ustaške žrtve


Komemorativni skup će biće održan kod Šaranove bezdane jame, u krugu devastiranog Spomen obeležja pobijenim žrtvama Jadovna. Drugi deo komemoracije biće održan na Spomen području logora Slana na ostrvu Pagu.


Opelo će služiti vladika gornjokarlovački Gerasim.


"Radujemo se prisustvu većeg broja potomaka i poštovalaca žrtava, koji su razasuti svuda po svetu. Očekujemo i dolazak visokih delegacija iz cele regije. Želja nam je da okupimo sve one koji žele doći iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske, dakle sa celog područja koje je pokrivala zloglasna ustaška nezavisna država hrvatska", rekao je Dušan Bastašić, predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941.


Prema njegovim rečima, istina o Jadovnu bila je prikrivena dugogodišnjom nametnutom ćutnjom koja je gotovo rezultirala našom kolektivnom amnezijom.
"Na području ovog ustaškog stratišta, preteče Jasenovca, u samo 132 dana njegovog postojanja, na najsvirepiji način je pobijeno pa živo ili poluživo strmoglavljeno u kraške jame i more velebitskog kanala 40.123 žrtve.


Mošti naših predaka i dalje leže na dnu velebitskih jama i u kamenjaru kamene pustinje na ostrvu Pagu. Ta mesta nikako ne možemo nazvati grobnicama", naglašava Bastašić.


On ističe da su tokom poslednjeg rata žrtve ponovo ubijene, jer su sve spomen ploče porazbijane, a spomenici minirani.


"Žrtve Jadovna, čiji duh živi u nama, nemaju glasa. Mi, njihovi potomci i poštovaoci imamo moralnu, istorijsku i svaku drugu obavezu, da dignemo glas protiv ove istorijske sramote i nepravde, negujemo kulturu sećanja i sprovodimo konkretne aktivnosti u tom pravcu. Pozivamo vas da se podignete iz opšte čamotinje, nacionalne, verske, svekolike krize i depresije, pomognete i budete sa nama na Jadovnu 26. juna 2010", poručuje Bastašić.

Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. apeluje na sve ljude dobre volje da prema svojim mogućnostima pomognu održavanje komemoracije, kao i da se pridruže 26. juna na prvom obeležavanju Dana sećanja na Jadovno.


Novčani prilozi u konvertibilnim markama mogu se uplatiti na žiro-račun: 5520020002551162 kod Hipo Alpe Adria banke AD Banjaluka.


Za donacije iz inostranstva:
Account holder:Jadovno 1941 Udruzenje, Banjaluka, Bosnia and Herzegovina Bank:Hypo Alpe-Adria-Bank AD, Aleja Svetog Save 13, Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
SWIFT: HAABBA2B
IBAN: BA395520203310472216
 

Za onlajn uplate potrebno je posetiti link http://www.jadovno.com/donate-moneybookers.html
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online