Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.03.2016.
04:44
Đ. Barović - Vesti A

Karadžiću odbili stotine dokaza

Među dokumentima koje Sudsko veće u procesu protiv Radovana Karadžića nije prihvatilo u sudski spis nalazi se nekoliko stotina stranica raznih dokaza za koje njegov pravni tim tvrdi da su značajno mogli da promene tok procesa.

A. Čukić
Nepravičan proces: Marko Sladojević

Samo dan pošto će u Hagu biti izrečena "istorijska presuda" prvom predsedniku RS, njegov pravni savetnik Marko Sladojević za "Vesti" otkriva o kojim je dokumentima reč i zbog čega ne smatra da je reč o alibiju" odbrane za eventualnu drakonsku presudu.

- Ovde nije reč o ishodu presude, već o činjenici na koju već godinama unazad upozoravamo o čemu postoji i više od sto pisanih podnesaka i isto toliko odgovora Sudskog veća. U svakom od njih Sudsko veće potvrđuje da je tužilaštvo prekršilo svoje obaveze, a opet ništa nisu preduzeli. Kako se nekoliko stotina tih dokaza neće naći u prvostepenoj presudi, ostaje nam da pokušamo da ih uvedemo u spise kroz žalbu koju ćemo sigurno podneti u slučaju da dr Karadžić bude osuđen - kaže Sladojević i otkriva da se među tim dokazima nalaze ne samo originalni dokumenti UN, već i naredbe VRS i političkih organa RS, izjave svedoka koji su na klupi za svedoke tužilaštva govorili jedno, a u njihovim izjavama koje su Karadžiću obelodanjene tek mnogo kasnije, stoji nešto sasvim drugo.

Sladojević kaže da nije ništa čudno što je nedavno Karadžićev pravni savetnik iz SAD, Piter Robinson izašao u javnost sa tvrdnjom da smatra da će doći do osuđujuće presude.

- Kao i Piter, i ja nisam optimista. Ne zbog toga što mislimo da je dr Karadžić kriv, već zbog celokupne atmosfere i demonizacije koja se vodi protiv njega već godinama. Ukoliko dr Karadžića osude u Hagu, najviše me zanima kako će to da objasne jer smo mi na 840 stranica, uz pomoć hiljade dokumenata i na stotine svedoka detaljno objasnili i utvrdili da nije kriv. Dokazi ostaju za sva vremena i na njih politika nema uticaj. Videćemo u kojoj meri će sudije biti hrabre da prihvate očigledno oslobađajuće dokaze koje smo podneli - izričit je Sladojević koji je uradio analizu svih Karadžićevih naredbi, dokumenata, govora, prisluškivanih telefonskih razgovora, svega što je ikada napisao, potpisao ili rekao u periodu između 1990. i 1996. godine.

- Ta analiza je urađena na više od 300 stranica a analizirao sam preko 5.500 dokumenata i svi oni govore da bi dr Karadžić trebalo da ide kući a ne da sedi u Hagu - zaključuje Sladojević.

Ping-pong strategija

Marko Sladojević kaže da se odbrana Karadžića tokom petogodišnjeg procesa stalno suočavala s ping-pong strategijom Sudskog veća i Tužilaštva.
- Tražili smo od sudskog veća da se tužilaštvu nametne nezavistan organ koji bi sproveo pretragu i proverio šta sve još nije obelodanjeno ali je sudsko veće to odbilo. Sud je samo izražavao svoju zabrinutost zbog tužilačke nesposobnosti, nemarnosti ili strategije neobelodanjivanja. Ne znam šta je zaista posredi, ali mi od te zabrinutosti nismo imali ništa. Izvan dokaznog spisa je izostavljen veliki deo važnih dokumenata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online