Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.03.2016.
02:00
Vestionline A

Dart Vejder pio kafu na Stradunu

Iako je vest o snimanju osmog dela čuvenog filmskog serijala "Ratovi zvezda" već nekoliko puta obišla zemaljsku kuglu i izazvala euforiju kod miliona obožavalaca, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić dosledno je poštovao odredbe ugovora o tajnosti i nije želeo novinarima da izusti ni naziv filma! Snimanje zbog kojeg je dve nedelje bio potpuno blokiran centar starog grada sada, po završetku snimanja, Vlahušić tumači kao "stvaranje budućnosti" i "revoluciju u turizmu".

ia.wikipedia.org
Dart Vejder na Stradunu

Službeni podaci o tome koliko je najpoznatija svetska franšiza potrošila tokom svog boravka u Dubrovniku nisu poznati, jer su svi uključeni u taj projekat - od samog gradonačelnika do poslednjeg statiste - potpisali čvrste i skupe ugovore o ćutanju.

Ipak, procenjuje se da je samom Dubrovniku ostalo oko 5,5 miliona evra, od najma javnih površina i parkirališta, preko naknade vlasnicima prodavnica na Stradunu i oko njega, honorara za statiste i nadoknade izgubljene dobiti vlasnicima poslovnih prostora, sve do plaćanja vlasnicima stanova po 200 evra samo da bi filmadžije tokom snimanja imali zatvorene prostorije. Samo mesni bioskop je, za dve nedelje koliko je bio zatvoren, zaradio oko 9.000 evra.

Siguran posao

Franšizu "Ratova zvezda" nedavno je kupila korporacija Dizni za više od četiri milijarde dolara. Ulaganje će se sigurno dobro isplatiti jer je već prvi film, prikazan krajem prošle godine, zaradio preko dve milijarde dolara.

Produkcija je vodila računa o svemu, pa je 660.000 evra potrošeno i na ometanje dronova koji bi krišom snimali filmski set, a angažovano je i dvestotinak čuvara na zemlji. U Dubrovniku je boravilo oko šest stotina ljudi angažovanih na snimanju "Ratova zvezda", ali su i to samo nezvanične procene, jer su pravi podaci tajni.

Mediji izvan Dubrovnika kontaktiraju s gradonačelnikom "ili kad je neka optužnica ili kad se snimaju filmovi", primećuje Andro Vlahušić. - Neposredni finansijski efekat je potpuno nevažan i beznačajan, ali je samo oglasni prostor na domaćoj i međunarodnoj sceni nemerljiv. Korist od ovog projekta umnožava se ne sedam, nego sedam stotina puta. Samo za ovakav publicitet morali bismo da potrošimo pedeset godišnjih budžeta naše turističke zajednice. Umesto slika rata, u svet šaljemo prizore najvećih filmskih produkcija i privlačimo goste od Amerike do Koreje. Uspeli smo i zahvaljujući podršci Vlade i Hrvatskog audiovizuelnog centra, ali i zahvaljujući činjenici da su Dubrovčani prihvatili ove produkcije kao da su njihove, domaće - tvrdi gradonačelnik.

Dubrovčanima, činilo se, nimalo nisu smetale ni gužve na ulicama, ni blokada centra grada. Niko se nije bunio, pa ni vlasnici restorana kojima uprkos silnoj pompi promet nije značajno porastao. Verovatno je to zato što nekoliko stotina gostiju povezanih s "Ratovima zvezda" imala posebno organizovanu ishranu. Gde i kako, to je takođe ostala tajna. Kako se moglo zaključiti, u osmom delu čuvenog serijala Dubrovnik je bio scenografija za svemirsku jurnjavu. Trgovci na Stradunu su zarađivali i tako što su postavili kladionicu oko toga u čiju će radnju ili kafić ušetati glavni likovi, Dart Vejder i Luk Skajvoker.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online