Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.03.2016.
21:11
D. Lj. Joksić - Vesti A

Za 15 kopriva 150 evra kazne

Ruke od žare ga više ne peku toliko, koliko presuda suda jer od koprive koju svakog dana bere i prodaje hrani svoju porodicu

Moram od nečega da živim: Milorad Georgiejevski

Penzionisani vozač Milorad Georgievski iz skopskog prigradskog naselja Lisiče noćima nema miran san. Nikako da nađe rešenje kako da plati kaznu od 150 evra (oko 10.000 denara) koju mu je nedavno izrekao sud zato što je na pijaci nelegalno prodavao 15 kopriva!

Svaki dan Milorad ide na pijacu sa zamotuljkom koprive koju prodaje za 20 denara da bi prehranio porodicu. Supruga mu ne radi, a sa njim u porodičnoj kući u Lisiču živi njihov, nezaposleni sin sa svojom familijom, pa je Milorad prinuđen da ceo dan sedi na pijaci nadajući se da će prodati bar koji zamotuljak koprive. I tako mu prolazi svaki dan u iščekivanju kupaca. Tako je bilo i tog dana, kada mu je prišao jedan čovek. Milorad se obradovao misleći da je kupac, ali se grdno prevario. Ispred njegove "tezge" stajao je namrgođeni i neumoljivi tržišni inspektor.

- Jeste, uhvatila me je inspekcija i kažu mi zašto prodaješ? Pa da živim, bre, čoveče, kako da ne prodajem, odgovorih.

- Nemaš pravo da prodaješ, treba da izvadiš licencu. Koju licencu, upitah, za oružje ? Ne, kaže, za poljoprivredu. Dobro, rekoh, izvadiću, ali ja ne donosim po tonu dve robe da prodajem, već malo koprive. Zar od pregršt koprive mogu da se obogatim - požalio se lokalnim medijima Milorad Georgievski.


Da nesreća bude još veća, osim za koprivu koju je prodavao na pijaci, Milorad će morati da plati kaznu i za 20 zelenih salata koje je pored njega prodavala jedna baba. Kada je ugledala inspekciju, ona je pobegla, a Milorada ostavila na cedilu - i sa njenim salatama. Kaznu od 150 evra zbog nelegalne prodaje poljoprivrednih proizvoda izrekao mu je sudija za prekršaje.

Milorad ga je u sudu molio, kumio i preklinjao da ga ne kažnjava više nego što mu je penziju, ali je sudija bio neumoljiv: "Počinio si prekršaj, i za to mora da odgovaraš".

- Ja ću i dalje prodavati koprivu. Šta da radim, moram od nečega da živim. Ako treba, i u zatvor ću ići, jer moram da jedem. I moja deca treba da jedu. Sa penzijom od 9.000 denara ne mogu da platim ni vodu, ni struju, a kamo li da prehranim porodicu. Druga stvar bi bila da sam samac, ali nisam. Nas u kući je dvoje staraca i sin sa porodicom, a niko od njih ne radi. Ko će da ih hrani. Ja nisam kriminalac, nisam ukrao koprivu da bih je prodavao. Ubrao sam je da bismo preživeli. Ruke od žare me više ne peku toliko, koliko presuda suda - jada se Milorad.

Akcija pomoći

Kada se ova priča o Miloradu i koprivi pojavila u medijima, socijalne mreže su se bukvalno usijale. Javnost je sa oštrim kritikama reagovala na drakonsku presudu suda, a građani su revoltirano komentarisali da u ovoj državi nema pravde za obične građane koji se svakodnevno bore sa siromaštvom, a sprema se pomilovanje političara koji su počinili ogroman kriminal i u svoje džepove stavili milione evra.
Ljudi su se na socijalnim mrežama organizovali i započeli akciju prikupljanja novčanih sredstava kako bi pomogli Miloradu da plati kaznu.

Veli da se žalio i Apelacionom sudu moleći ih da mu smanje kaznu, ali bez uspeha. Sud mu je naložio da mora da plati kaznu, ali su mu dozvolili da je plati u dve rate. Svestan da ih neće moći platiti u predviđenom roku, deda Milorad kaže da je spreman i u zatvor da ide, i stari šporet iz kuće da mu oduzmu, ali on će i dalje nositi koprivu na pijacu da bi prehranio sebe i porodicu.

Četvrtak 17.03.2016. 22:00
Сиромаштво у Македонији . Сиромаштво и у свим осталим Републикама бивше Југославије . Све Републике су сада десет пута више дужније .америчка демократија ником није добро донела , корист има само Вашингтон и Лондон .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online