Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 14.03.2016.
21:11
Vestionline A

Putin nas zaobišao, posluje sa Hrvatima!

Rusija izgleda nema mnogo poverenja u srpske majstore pa partnera za izgradnju nosača aviona za svoju mornaricu traži u Hrvatskoj. Naime, kako piše "Slobodna Dalmacija", u "Brodosplit" je stiglo pismo iz Rusije sa pitanjem - da li mogu za rusku mornaricu da izgrade nosač aviona?

commons.wikimedia.org/Mil.ru.
Ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov

List piše da je "Brodosplit" dobijao mnoge zahteve iz sektora vojne gradnje, ali nijedan nije bio spektakularan ni geopolitički važan kao onaj koji je došao iz Rusije.

Pismo koje je stiglo iz Moskve sadržavalo je, u najkraćim crtama, pitanje - "možete li za rusku mornaricu da izgradite nosač aviona?", saznaje "Slobodna Dalmacija" iz više izvora.

List komentariše da to pokazuje da, uprkos velikoj vatrenoj moći, ruska mornarica u sadašnjem stanju nije sposobna da obezbedi podršku spoljnoj politici Kremlja u prekomorskim zemljama. To mogu samo nosači aviona, ali ih ruska brodogradilišta danas ne mogu da ih izgrade. 

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a koje je primilo Odeljenje prodaje "Brodosplita", bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše hrvatske Vlade Zorana Milanovića. 

Ti ministri bili su zainteresovani da za takav hrvatsko-ruski aranžman ponude i Vladine finansijske garancije, a bilo je zamišljeno da se projekat predstavi lično ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, navodi list. 

"Brodosplit" potvrdio postojanje zahteva

youtube.com/tigermki
Rusima potrebni nosači aviona

Portparol Uprave "Brodosplita" Josip Jurišić potvrdio je "Slobodnoj Dalmaciji" postojanje ruskog zahteva. Ali, pošto se priča dalje od zahteva nije razvila, u "Brodosplitu" nisu hteli dodatno da komentarišu. 

Osnovni nacrt nastao bi na stolu "Nevskog projektno-konstruktorskog biroa" koji sada razrađuje tri vrste novih nosača. "Slobodna Dalmacija" navodi da nije isključeno da je još neko evropsko brodogradilište dobilo pitanje o mogućnostima izgradnje ruskog nosača aviona, kakvo je stiglo u Split. 

Francuzi su izgradili dva nosača helikoptera "Vladivostok" i "Sevastopolj", ali ih nisu isporučili zbog ruske agresije na Ukrajinu. Zbog toga je Pariz platio Moskvi velike ugovorne penale (preko milijardu evra) zbog neisporuke brodova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2016. 21:58
Какве глупости!! Како да понуде нама изградњу носача авиона кад немамо ни излаз на море, ни одговарајуће бродоградилиште? Да ли да плови Савом и Дунавом до Црног мора???!!
Ponedeljak 14.03.2016. 21:27
:D))) Hrvatskoj mozes sve i svasta da uvalis - od plovka pa sve do nosaca aviona. Koliki li im je bre taj cajni kolutic, kao da su se rodili sa kisobranom u du petu?? Kobro, jel si poslao molbu za posao??
Utorak 15.03.2016. 00:22
Е па дакле генијално... Овај што устврди како нас ето руси обилазе је вероватно мислио како смо могли да скујемо носач у Првој Петолетци, Фабрици хладно ваљане жице или негде на Златибору, па да им онда неким Фапом одвукљамо до Северног мора...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online