Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.03.2016.
08:00
Vesti A

Kako je hrvatski sveštenik-pedofil, don Drago, postao zvezda "Spotlajta"?

Film "Spotlajt", ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji film, ima vezu s Hrvatskom, i to prilično mračnu. Tema filma je stvarna istraga novinarskog tima poznatog kao "Spotlajt", koji je pre petnaestak godina otkrio brojne slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje je na kraju okrivljeno više od 70 sveštenika. Jedan od dvestotinak slučajeva zlostavljanja, koje su činili sveštenici širom sveta, a koji su otkriveni po izlasku članaka u listu "Boston Glob", odnosi se i na slučaj sveštenika pedofila s Raba.

printscreen
Pušten zbog dobrog vladanja: Don Drago Ljubičić

Prvi članak o toj temi objavili su u januaru 2002. godine, a u njemu je otkriveno da je Rimokatolička crkva znala za pedofiliju u svojim redovima.

Vrh Crkve je dozvolio svešteniku Džonu Geoganu da ostane u službi iako je znao da je on godinama seksualno zlostavljao mlade vernike na području Bostona. Za godinu dana istraživanja novinarski tim je razotkrio gotovo 90 sveštenika pedofila u ovom gradu i za taj uspeh novinari su dobili Pulicerovu nagradu.

U odjavnoj špici filma "Spotlajt" navodi se 206 mesta širom SAD i sveta u kojima su, nakon objave članaka, otkriveni slučajevi zlostavljanja koja su počinili sveštenici. Na tom popisu je, između mesta Kilmesa u Argentini i Ridinga u Engleskoj, i slučaj s hrvatskog ostrva Rab.

Reč je o svešteniku don Dragi Ljubičiću, župniku iz mesta Banjola na Rabu, koji je u novembru 2009. osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad dečacima. Bio je to prvi slučaj u Hrvatskoj da sveštenik zbog pedofilije ide u zatvor.

Ljubičić, danas 72-godišnjak, izišao je iz zatvora 2012. godine, sedam meseci pre isteka kazne, zbog dobrog vladanja, a i zato što je prošao program prevencije recidivizma i kontrole impulsivnog ponašanja, što je tretman za počinioce seksualnih delikata.

Don Drago je bio proglašen krivim za bludničenje nad petoricom dečaka, od osam do 11 godina, koje je kao župnik i veroučitelj počinio u prostorijama crkve Svete Lucije u Banjolu i u jednoj osnovnoj školi.

Prvi slučajevi seksualnog zlostavljanja dečaka zabeleženi su 2003. godine, otprilike godinu i po dana posle prvog članka "Spotlajta". Tužilaštvo je teretilo rapskog sveštenika da je dečacima prilazio dok su oblačili ministrantsku odeću i da im je, navodno pomažući im pri oblačenju, zavlačio ruku pod odeću ili ih preko odeće dodirivao po intimnim delovima tela.

Na sličan način je zadovoljavo svoju pohotu i dok je dečake vozio u automobilu. Navedeni su i slučajevi u kojima je dečake za vreme veronauke u školi pozivao da mu sednu u krilo kako bi im pregledao sveske, pa ih je pritom prepipavao. Tu je bio i slučaj u kojem je od jednog učenika, nakon što je dečak pao s bicikla, tražio da se skine kako bi mu "pregledao" ogrebotinu na nozi.

Sve se razotkrilo nakon što su se dvojica dečaka odvojeno požalila majkama, a one su razgovarale međusobno i slučaj prijavile policiji uprkos velikom uticaju sveštenika na Rabu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online