Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.05.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Bošnjaci hteli da "miniraju" smotru

Dok učesnici 15. Evropske smotre srpskog folklora počinju da sumiraju utiske, gradonačelnik Brčko Distrikta, Dragan Pajić, u intervju za "Vesti", objašnjava da su neki negativni natpisi u medijima unapred smišljeni kako bi se "minirala" ovako velika evropska manifestacija.


 

- Bošnjački političari su pokušali da ispolitizuju Evropsku smotru, ali ma koliko su se trudili i čak bojkotovali otvaranje, pokazalo se da im to nije pošlo za rukom i ja sam ponosan što smo bili domaćini ovakve svetkovine.


Kao domaćini ste imali grdnih problema: od istupa bošnjačkih predstavnika iz Organizacinog odbora do istupa predsednika Skupštine Brčko Mirsada Đape koji Vas je optužio za nacionalizam?


- Za političke predstavnike Bošnjaka mi Srbi u Brčkom smo i dalje isključivo četnici. Istupima u javnosti su najpre mislili da će zaplašiti mene, zatim članove Organizacionog odbora, a na kraju i učesnike Evropske smotre. Verovatno su sada svi oni razočarani što tokom ovih nekoliko dana nije bilo ni najmanjeg incidenta i što je sve prošlo u najboljem mogućem redu.


Ipak, Bošnjaci su potpuno bojkotovali Smotru?


- Ma znali smo da će se to dogoditi. Bio je dogovor da se na svečanom otvaranju, upravo da bismo razvijali suživot i toleranciju, predstave društva iz hrvatskog i bošnjačkog naroda. I dok su Hrvati nagrađeni velikim aplauzom, predstavnicima bošnjačkog KUD "Seljo" iz Sarajeva je u poslednjem trenutku naređeno da se ne pojave.


Zbog čega?


- Očigledno bošnjački politički predstavnci imaju gornju granicu tolerancije u broju Srba u Brčkom. Ta granica je na broju Srba koja trenutno živi u Distriktu. Kada bi 100 novih Srba došlo u Brčko, to bi već bilo alarmantno, a kada je stiglo oko 4.000 onda je to bilo ravno prirodnoj katastrofi.
 

Što bi to radili?


- Njihova strategija je krajnje providna. Potrebno je praviti što veće nacionalne podele i sve druge narode optuživati za nacionalizam kako bi u takvoj atmosferi sproveli šta hoće. Pokušaj je propao - idemo dalje.
 

Ipak, mnogima je zasmetalo što na bini nije bilo nijedne srpske zastave?


- Morate shvatiti da Brčko Distrik ima poseban status u okviru Bosne i Hercegovine i da podjednako pripada i RS i Federaciji. Po našem statutu na ovakvim manifestacijama je dozvoljeno isticanje isključivo zastave BiH. Na tome smo insistirali upravo da niko posle ne bi mogao da nas optuži za širenje nacionalizma. S druge strane, niko nije branio učesnicima smotre da razviju svoje zastave.
 

Jedna od zamerki je i što niko nije pozdravio Republiku Srpsku?
 

- Objašnjenje je potpuno isto, i na ovaj način nismo želeli da neko može da nas optuži da imamo pretenzija da uđemo u Republiku Srpsku. Poslali smo snažnu poruku komšijama druge vere da su Srbi narod sa bogatom kulturom i tradicijom koji je nepravedno satanizovan. Spremni smo za suživot i toleranciju ne samo sa svojim komšijama, već i sa svim drugim narodima.
 

Dijaspora čuva tradiciju


Gradonačelnik Brčkog Dragan Perić kaže da je ponosan što je Brčko bio domaćin jubilarne Evropske smotre.


- Još sam ponosniji što sada znam da je očuvanje srpske kulture i tradicije povereno mladoj i obrazovanoj dijaspori koja će to činiti ne samo zbog sebe i svog naroda već i da bi drugi narodi shvatili kakvim kulturnim bogatsvom i nasleđem raspolažemo - kaže Perić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online