Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.03.2016.
12:10
Srna, Vestionline A

Kako je Hag osudio 12 srpskih generala na smrtnu kaznu?

Zbog neadekvatne zdravstvene zaštite i starosti osuđenika, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala do sada je preminulo 12 srpskih generala i visokih političkih zvaničnika, upozoravaju nevladine organizacije i predstavnici Centra za istraživanje rata Republike Srpske.

Reuters
Sa suđenja generalu Tolimiru

- U pitanju je zabrana lečenja ili nebriga o zdravlju srpskih zatvorenika u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala-  ističe za Srnu predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić.

On smatra da je crna statistika velikog broja preminulih Srba u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala najvećim delom posljedica njihove neadekvatne zdravstvene zaštite.

- Ne možemo to definisati kao "sumnjive smrti" jer bi to značilo da postoji nečija umešanost. U pitanju je zabrana lečenja ili nebriga o zdravlju srpskih zatvorenika u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Namera sa fatalnim ishodom

On napominje da je najbolji primjer koji potvrđuje ove kvalifikacije slučaj generala Zdravka Tolimira i ističe da je još jedan dokaz pismo Vlade Srbije koje je premijer Aleksandar Vučić obelodanio posle generalove smrti.

Vlada Srbije bila je upoznata o lošem zdravstvenom stanju generala Tolimira zbog čega je svojevremeno uputila pismo predsedniku Haškog tribunala, tražeći da generala puste na privremenu slobodu radi lečenja, napominje Savčić.

- Ako vi nekome uskratite pravo na lečenje, šta je to nego namera da se zdravstveno stanje pogorša ili da se završi fatalnim ishodom - naglašava Savčić.

On podseća da je isti slučaj bio i sa predsednikom bivše Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, koji je više puta tražio adekvatno lečenje.

- Tu je i slučaj generala Ratka Mladića, koji je zbog lošeg zdravstvenog stanja više puta tražio adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a više puta ga je pregledala i ruska ekipa lekara - navodi Savčić.

On ukazuje i na slučaj prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je tražio i dobio posebnu statusnu konferenciju, na kojoj je, kao dugogodišnji lekar, sudskom Veću predstavio šta sve može, osim godina starosti i narušenog zdravlja, da utiče na smrtne ishode osuđenika.

Savčić podseća da se u javnosti pojavilo i pismo iz Estonije koje je Milan Lukić uputio u ime generala Dragomira Miloševića i Milana Martića, a koje govori o njihovom veoma teškom zdravstvenom stanju.

Simptomatične smrti u Hagu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić navodi za Srnu da je veliki broj srpskih generala i drugih optuženih lica koji su se nalazili u Haškom tribunalu, a koji su preminuli zbog neadekvatne zdravstvene zaštite.

Kojić smatra da postoji osnov da sve to ispitaju nadležni organi jer bi sve pritvorske jedinice trebalo da imaju obezbeđenu adekvatnu zdravstvenu zaštitu za optužena i osuđena lica.

- Simptomatično je da u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala postoji toliki broj smrtnosti i određenih nelogičnosti koje bi trebalo da ispitaju nadležni organi - oni koji imaju nadzor nad pritvorskom jedinicom Haškog tribunala - navodi Kojić.

Nema pomoći

Član tima odbrane generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu Miodrag Stojanović ističe da većina optuženih u Haškom tribunalu smatra da napor kojem su izloženi, stres, način ishrane i tempo suđenja njihove godine i zdravstveno stanje ne mogu da podnesu.

Stojanović kaže da general Mladić ima hronično oboljenje, kao rezultat ranijih moždanih udara koji su trajno oštetili njegovo zdravlje, te stalne promene krvnog pritiska koje mogu biti fatalne.

- Odbrana vodi intenzivne aktivnosti da mu se omogući adekvatan medicinski tretman, ali ne nailazimo na razumevanje - upozorava Stojanović.

U pritvorskoj jedinici Haškog suda, osim Slobodana Miloševića, umrli su i gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, kao i nekadašnji direktor bolnice u Prijedoru Milan Kovačević.

Ko je sve preminuo?

Generali Vojske Republike Srpske - Momir Talić, Đorđe Đukić i Milan Gvero preminuli su nedugo pošto su iz Haga pušteni na lečenje u Srbiju.

General Mile Mrkšić preminuo je prošle godine u Portugaliji na izdržavanju haške kazne, a 2007. godine ista sudbina je zadesila i nekadašnjeg predsednika SDS-a Bratunca Miroslava Deronjića na izdržavanju kazne u Švedskoj.

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Babić je 2006. godine izvršio samoubistvo u svojoj ćeliji. Nedavno je u Hagu preminuo i veštak sudske medicine i ekspert odbrane Ratka Mladića - Dušan Dunjić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online