Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.02.2016.
05:11
Đ. Barović - Vesti A

Kako je počelo, pašće i neka glava

Jovan Matijević (23) iz Šeovice kod Pakraca brutalno je pretučen u noći između petka i subote samo zato što je u jednom kafiću u Okučanima na džuboksu pustio narodnu novokomponovanu ljubavnu pesmu.

V. Sekulić
"Osveta" za Vukovar: Goran Labus

- Među razularenom masom koja me je tukla bilo je i onih koji su pretili da će otići po pušku i "ubiti četnika", dok su drugi vikali da će me zaklati slomljenim staklom - ispričao je kasnije novinarima ovaj mladić.

Ovo je poslednji u nizu međunacionalnih incidenata u Hrvatskoj za poslednjih nekoliko meseci.
Dogradonačelnik Pakraca Goran Labus ističe za "Vesti" da je ovaj mladić nastradao samo zato što je prethodno u Vukovaru prebijen jedan Hrvat.

Likovanje na obe strane

Ovakvi incidenti koji se "uvoze" iz Zagreba odgovaraju podjednako i Hrvatskoj i Srbiji. Svaka zemlja gotovo da likuje kada se dogodi incident u kome neko strada, i to je užasno, kaže Đenero.

- Jovana su pretukli iz Bosne doseljeni Hrvati. Svaki od njih ima po 40-50 godina. Na sreću, on je došao u društvu prijatelja, Hrvata koji je uspeo da ga izvuče, inače bi posledice bile mnogo gore. U ime srpske zajednice već smo tražili od policije i tužilaštva da reaguju - kaže za "Vesti" Labus.

On dodaje da je pogoršana bezbednosna situacija rezultat sve oštrije retorike koja se može čuti u Saboru, i to ne samo od Hrvata, već i srpskih predstavnika.

- Da se razumemo, Milorad Pupovac ne priča ništa napamet. Sve što kaže je u pravu, ali ne shvata da se ta pojačana retorika jako loše reflektuje na terenu, među običnim ljudima. Uostalom, da nije bilo njega i SDSS-a, Hrvatska nikada ne bi ušla u EU, jer ne bi prošla poglavlje 23 o poštovanju ljudskih prava - kaže Labus.

I po mišljenju političkog analitičara iz Zagreba, Davora Đenera, najveći problem je što se politička prepucavanja iz glavnog grada Hrvatske na najgori način reflektuju u malim sredinama.

- Često obilazim područja Banije, Korduna i Like gde su Srbi nekada činili većinu i tamo se na delu može videti pravi suživot, politička korektnost, ali za to nije zaslužna Hrvatska, već činjenica da su i Hrvati i Srbi u istoj situaciji, sve ih jednako muči siromaštvo - ističe Đenero.

S druge strane, predsednik SDSS-a, Vojislav Stanimirović ocenjuje za "Vesti" da ono što su "desničarski orijentisane hrvatske partije obećavale tokom predizborne kampanje, sada se sprovodi u delo".

- Tih incidenata ima sve više. U Vinkovcima je osvanuo grafit sa mojim imenom i poziv da se "četnici" proteraju. Bez sumnje se bezbednosna situacija sve više pogoršava zbog čega država hitno mora da reaguje, inače će na kraju pasti i neka glava. Nažalost, to je posao nove Vlade Hrvatske, ali pokazuje se da ona postoji samo na papiru i da je nesposobna da bilo šta radi - zaključuje Stanimirović.

Iz verbalnog u fizičko nasilje

Hrvatski analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocenjuje da je incident sa mladićem iz Pakraca kulminacija verbalnog nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, koje je sad prešlo u fizičko obračunavanje.
- Hrvatska predsednica mora da ima jasniji stav povodom fizičkog nasilja između Srba i Hrvata. Ne može onda da kaže: "Jeste tuku i vaši i naši, i to nije dobro." Takve poruke jednostavno nisu dovoljne - smatra Puhovski.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online