Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.05.2010.
08:15 >> 13:55h
Vestionline A

BiH (ne)doprinosi miru u regionu

BiH je napravila napredak u jačanju i razvijanju odnosa sa svojim susedima - Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, čime daje doprinos regionalnoj saradnji kao jednom od glavnih preduslova za trajni mir i stabilnost u regionu, istakao je predsednik Predsedništva BiH Haris Silajdžić.

On je, govoreći sinoć u debati Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH, naglasio da je BiH napravila napredak u zadovoljavanju uslova za evraoatlantske integracije, prenela je agencija FENA.


Silajdžić je, u obraćanju na njujorškoj sednici, ukazao posebno da je došao na debatu da bi upozorio kako se Dejtonski sporazum ne sprovodi, izvestila je agencija HINA.

Dejtonski sporazum se ne sprovodi: Haris Silajdžić

"Dejtonski sporazum se zapravo sve vreme prilagođava 'realnostima na terenu'", a reč je ustvari o sistematskom narušavanju tog sporazuma, što se odnosi pre svega na Republiku Srpsku koja i danas predstavlja gotovo potpuno etnički čistu teritoriju, naveo je Silajdžić.

BiH nije složna što se tiče Inckovog izveštaja

 

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je, međutim, da je uputio juče pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, u kome je poručio da u BiH nema jedinstvenog stava o Inckovom izveštaju, kao ni o tome ko će iz BiH govoriti o izveštaju.
Radmanović je izjavio da stavovi koje bude u svom obraćanju iznosio Silajdžić ne predstavljaju zvanične stavove BiH, već lične stavove jednog člana Predsedništva, predstavnika bošnjačkog naroda.


On je kazao da se, pritom, posebno narušava Aneks 7 Dejtonskog sorazuma, koji govori o pravu izbeglica na nesmetan povratak predratnim domovima. Iz toga, dodao je Silajdžić, proističu svi drugi krupni problemi koji opterećuju BiH, uključujući činjenicu da je do sada, zahvaljujući sistemu entitetskog glasanja u parlamentu BiH, blokirano 260 reformskih zakona.


Zaključujući izlaganje, Silajdžić je preneo Savetu bezbednosti da je "zapravo besmisleno tražiti konsenzus sa onima koji blokiraju sprovođenje Dejtonskog sporazuma".


Što se tiče pitanja sukcesije imovine, kako navodi FENA, Silajdžić je kazao da je po članu jedan Dejtonskog ustava, BiH jedini naslednik Republike Bosne i Hercegovine i Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i da kao takva ostaje vlasnik sve imovine uknjižene na prethodnike.


Takođe, po Sporazumu o sukcesiji, Bosna i Hercegovina je vlasnik sve imovine bivše Jugoslavije koja se nalazi na njenoj teritoriji i entiteti BiH nemaju nikakva vlasnička prava nad ovom imovinom, zaključio je Silajdžić.


Na sednici Saveta bezbednosti UN, međunarodni visoki predstavnik Valentin Incko predstavio je izveštaj o situaciji u BiH.

Radojičić: Silajdžićev lični stav

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojčić izjavio je danas, povodom nastupa Silajdžića u Savetu bezbednosti UN, da je reč o Silajdžićevom ličnom stavu, koji predstavlja samo nastavak prakse nastupanja ovog političara iz ranijih godina.

On je novinarima u Tesliću rekao da je stav institucija RS o ovom pitanju javnosti poznat, podsetivši da je članovima Saveta bezbednosti UN mišljenje o tome dostavljeno u pisanoj formi.
"Ne verujem da će međunarodna zajednica bitnije promeniti mišljenje o BiH, jer i ona želi zatvaranje OHR-a, i mislimo da će se to dogoditi čim ispunimo uslove 'pet plus dva'. Zabrinjava nas činjenica da visoki predstavnik, koji se zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, prećutno prisustvuje njegovom kršenju", rekao je Radojčić.
Silajdžić je juče u Njujorku, bez odluke Predsedništva BiH, učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatrana situaciju u BiH.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.05.2010. 10:49
Haro sad sam uveren da si diplomu na fakultetu kupio u Pristini, posto si ocigledno pao iz matematike.. U Republici Srpskoj se vratilo 5 puta vise povratnika nego u Federaciju BiH.. 99 % oduzete imovine je vraceno povratnicima u RS, a koja je brojka kod Vas? U Sarajevo se vratilo par hiljada samo, a pre gradjanskog rata su cinili 40 % stanovnistva tog grada.. Sta je sa Mostarom, Tuzlom, Bihacom???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online