Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.05.2010.
00:17
Tanjug A

Medojević zadovoljan, čeka se odluka SDP o Podgorici

Lider crnogorskog opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević izjavio je večeras u Beogradu da je jako zadovoljan izbornim rezultatima koje je postigla prvi put objedinjena crnogorska opozicija "Bolja Crna Gora" na lokalnim izborima u 14 opština.

Nebojša Medojević



Medojević je saopštsio da je opozicioni blok već ponudio Socijaldemokratskoj partiji Ranka Krivokapića "otvaranje razgovora" o formiranju zajedničke postizborne koalicije u Podgorici.


Medojević je objasnio da je loša crnogorska vlast primorala opoziciju da se objedini i napravi savez koji, međutim, nije imao dovoljno vremena da u kampanji građanima objasni šta je to što oni nude.


Ipak, on smatra da je upravo činjenica da se opozicija objedinila najveći udarac za Mila Đukanovića.


"Ukoliko Socijaldemokratska partija želi promene ući će u koaliciju sa opozicionim blokom, a ako želi status kvo napraviće koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista čijeg kandidata za gradonačelnika Miomira Mugošu nije podržala'', rekao je Medojević gostujući u emisiji "Upitnik" RTS-a.


Lider PzP-a je optužio Đukanovića da je kampanju vodio "jezikom mržnje" pokušavajući da, kako je rekao, svoj kriminalni karakter prikrije takozvanom borbom za suverenu Crnu Goru.


Prema njegovim rečima, državno pravni status Crne Gore je davno rešen i zagarantovan, ali da je, uprkos tome, režim imao potrebu da nastavi te referendumske podele kako bi Crna Gora ostala zarobljeno društvo.


Medojević je negirao bilo kakvu vezu Srbije sa objedinjavanjem opozicije u Crnoj Gori kao i da je bilo ko iz opozicionog bloka dolazio u Beograd "po mišljenje" tokom izborne kampanje.


Lider PzP-a je objasnio da je, za razliku od Crne Gore, Srbija započela borbu protiv organizovanog kriminala.


"Kada budu podignute neke optužnice videće se da je Đukanović, preko svojih satelita, imao veći uticaj na srpsku crnogorsku političku scenu, nego što je Srbija ikada imala uticaja na crnogorsku političku scenu", rekao je Medojević.


Predsednik Crnogorske partije u Srbiji Nenad Stevović smatra da je Medojević napravio grešku kada je odlučio da se ujedini sa opozicionim prosrpskim i antisuverenističkim stranakam u Crnoj Gori.


On pobedu DPS na jučerasnjim lokalnim izborima smatra kontinuitetom suverenističke politike iz 2006. godine, kada je na referendumu izglasana crnogorska nezavisnost.


Stevović smatra da je interes Srbije za izbore u Crnoj Gori uvek postojao i da će još dugo postojati, kao i da bi zvanični Beograd, ne samo deklarativno nego ui faktički, trebalo da prizna crnogorsku nezavisnost, a nadležni "da sednu da razgovaraju".
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ujedinjavanje opozicije u jedinstveni blok sigurno jedan deo biračkog tela u Crnoj Gori dovelo do određene konfuzije i želje da ne učestvuju u biračkom procesu.


Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje koliko je to bilo politički upotrebljivo, a ispostavilo se, kaže, da jeste onoga trenutka kada je Đukanović u finišu kampanje optužio Srbiju da organizuje crnogorsku opoziciju.


Na taj način je, smatra Stanković, Đukanović praktično izvršio mobilizaciju biračkog tela, a sebe isturio kao nacionalnu istorijsku veličinu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online