Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.05.2010.
15:39
Vestionline A

Silajdžić ne može da iznosi stavove BiH

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović poručio je danas generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu da u BiH nema jedinstvenog stava o izveštaju Visokog predstavnika podnetom ove sedmice, kao ni usaglašenog stava ko će iz BiH sutra govoriti o tom izveštaju u Savetu bezbednosti UN.

''U tom smislu, stavovi koje bude u svom obraćanju iznosio predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić ne predstavaljaju zvanicne stavove BiH nego lične stavove jednog njegovog člana, predstavnika bošnjačkog naroda'', naveo je Radmanović, prema saopštenju iz njegovog kabineta.


Predsedništvo BiH na sednici u četvrtak nije moglo da se usaglasi u vezi sa debatom u Savetu bezbednosti UN, pa nije donesena odluka o odlasku predsedavajućeg Predsedništva BiH Silajdžića u Njujork, a zbog toga nema ni platforme za nastup ni usaglašenog govora, javila je Radio-televizija RS (RTRS).

Nebojša Radmanović

Radmanović je u pismu generalnom sekretaru UN naveo da je, prema Ustavu BiH, Predsedništvo BiH - sastavljeno od tri izabrana predstavnika konstitutivnih naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka - jedino nadležno za donošenje odluka u oblasti spoljne politke putem konsenzusa, kao i da izveštaj Visokog predstavnika Valentina Incka sadrži niz netačnih ocena o situaciji u BiH.


Radmanović je ranije izjavio da Silajdžić tokom posete Beogradu, planirane za utorak, ne može zastupati BiH u celini, već samo svoje stavove, kao i da "Istanbulska deklaracija", koju su potpisali visoki zvaničnici Turske, BiH i Srbije, "ne postoji, niti proizvodi bilo kakvo dejstvo za BiH, jer ga je prihvatio Silajdžić koji nije imao saglasnost Predsedništva BiH".


Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić takođe je uputio pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu u kojem je naveo da nastavak spoljnog intervenisanja u domaća politicka pitanja podriva izgradnju konsenzusa
Špirić, još jedan političar iz RS ocenio je da nije moguće uspostaviti "legitiman i trajan napredak, sve dok je zemlja opterećena međunarodnim službenikom (Visokim predstavnikom Inckom) koji uporno postupa bez ikakvog osvrtanja na vladavinu prava".


Ambasador Incko će sutra u govoru u Savetu bezbednosti UN u Njujorku apelovati na vlasti u BiH da iskoriste "mogućnosti stvorene poboljšanim odnosima u regionu kako bi ubrzali napredovanje zemlje u pravcu evroatlantskih integracija".


On će se, nakon obraćanja u Savetu bezbednosti, sastati i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, dok će se u utorak u Vašingtonu sastati sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta.


Incko, austrijski diplomata, ce na tim sastancima naglasiti potrebu za daljom i bliskom koordiniranom međunarodnom podrškom BiH, navedeno je u saopštenju njegove kancelarije, koje je prenela RTRS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online