Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.02.2016.
08:54
D. Dekić - Vesti A

U Zagrebu nastavljena antisrpska histerija: Razapinju i vladiku!

Talas antisrpstva ponovo je zahvatio Hrvatsku, a u epicentru se našao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, i to zbog starog snimka prilikom njegove posete SAD. Posle nove zloupotrebe i manipulacije sadržajem starog snimka, mitropolit Porfirije je izrazio iskreno žaljenje.

V. Sekulić
U epicentru hajke: Mitropolit zagrebačko - ljubljanski Porfirije

Ukazao je da kao gost u Čikagu nije mogao da utiče na okolnosti, ističući da je taj događaj u stvari samo povod, ali ne motiv i uzrok za poslednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč SPC i srpskog naroda u Hrvatskoj.

- Svakom ko prati moj rad i javno delovanje jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem snimka pripisuje ne izražava stajališta i vrednosti za koje se zalažem - saopštio je mitropolit javnosti. Rekao je i da ga raduje podrška mnogih pojedinaca i organizacija.

- Ulivaju mi optimizam da sa nadom u Boga i sa još više snage nastavim da gradim mostove mira, saradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i Pravoslavne crkve i Katoličke crkve, budući da smo članovi iste hrišćanske porodice koji veruju u isto Jevanđelje Hristovo - kazao je Porfirije.

Nakon što je zagrebačka televizija Z1 optužila mitropolita i SPC, na udaru se, zbog privremene zabrane emitovanja izrečene ovoj TV stanici, našla i predsednica Veća za elektronske medije Mirjana Rakić, poznata TV novinarka i urednica, inače Srpkinja.

Dežurni krivci

- Uvek se nađe dežurni krivac da se pokriju problemi s kojima se suočavaju građani. Negde su to Jevreji, u drugim zemljama obojeni, a vidimo da su na udaru i azilanti. U Hrvatskoj je to srpski narod. Ako se osvrnemo još malo unazad, videćemo da im je bila kriva i Jugoslavija - podseća Mile Bjelajac.

Ona je izvrgnuta ruglu na protestima na kojima su pevane ustaške pesme. Desničari su nosili njen kartonski lik u partizanskoj odeći s puškom, a doneli su joj ispred zgrade u kojoj radi i "četničku" šubaru i kapu "titovku" s kokardom i zvezdom petokrakom.

Da antisrpski talas već duže vreme zapljuskuje Hrvatsku ukazuje istoričar Mile Bjelajac koji smatra da se ovakva konstanta u tamošnjem društvu podgreva jer vlast nema adekvatan odgovor na životne probleme.

- Onda je najlakše udariti po Srbima, ali je nepojmljivo da se to dešava u drugoj deceniji 21. veka. Žalosno je što ne mogu da prevaziđu neke animozitete, a još više što Evropska unija ne reaguje jer je Hrvatska ovakvim ponašanjem očito pokazala da evropski status ima samo po formi, ali ne i sadržini - kaže Bjelajac za "Vesti".

Napade na SPC i podršku ratnih veterana novinaru Marku Juriču koji je vređao Srbe, najoštrije je osudio predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta. On je od hrvatskog državnog vrha zatražio podnošenje krivičnih prijava protiv svih koji šire mržnju i podstiču na nasilje prema Srbima. Linta podseća na histeriju oko skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, ukazujući da antisrpska kampanja jača od ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine.

- Formalno razbijanje tabli bilo je delo branitelja, a faktički Hrvatske demokratske zajednice. Lider HDZ-a Tomislav Karamarko sada je otvorio bocu te proustaške ideologije, pa se od takvih čuje da Srbe treba asimilirati ili proterati - pojašnjava Linta za "Vesti".

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da je eskalacija antisrpske histerije u Hrvatskoj posledica radikalizovane atmosfere koju stvaraju HDZ i Karamarko.
- Stigmatizuju se svi koji drugačije misle, posebno oni koji se osećaju antifašistima. To je dovelo do spiskova nepoželjnih i to što je njihov tvorac smenjen ne znači da je ideja o tome iščezla - navodi Popov za srpske medije.

Patološka mržnja

Antisrpstvo je, prema rečima predsednika Udruženja penzionera iz Hrvatske u Srbiji Jovana Kablara, u stvari nasleđe politike Ante Starčevića, Ante Pavelića i Franje Tuđmana koji je, kaže naš sagovornik, čak u tome bio i blaži.
- Tamo postoji srbofobija, jedna patološka mržnja prema srpskom narodu koji je Hrvatima u Drugom svetskom ratu pomogao da imaju državu. Setimo se da su bili na strani Sile osovine, a sada to negiraju i sebe svrstavaju u antifašiste - kaže Kablar za "Vesti" povodom povampirenja mržnje prema Srbima.

Ipak "bliska saradnja"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić krajem nedelje sastao sa čelnikom Srpskog nacionalnog vijeća iz Zagreba Miloradom Pupovcem. On je rekao da uprkos brojnim signalima koji ukazuju na svu složenost i težinu problema sa kojima se Srbi svakodnevno suočavaju, Srbija namerava da blisko sarađuje sa novom hrvatskom vladom. Pupovac smatra da bi odnosi dve vlade možda mogli biti dobri kada ne bilo događaja uperenih protiv Srba, kada se ne bi tražili popisi izdajnika, agresora, organizovali profašistički skupovi i proterivali istaknuti Srbi.

Ponedeljak 01.02.2016. 12:24
Da antisrpski talas već duže vreme zapljuskuje Hrvatsku ukazuje istoričar Mile Bjelajac koji smatra da se ovakva konstanta u tamošnjem društvu podgreva jer vlast nema adekvatan odgovor na životne probleme. ............................Kakve veze imaju zivotni problemi sa mrznjom??? Da li su oni u zivotnim problemima vec150 godina??? U ostalom da li " zivotni problemi" ikad nestaju? Njihova mrznja je konstanta i uslovljena je stvaranjem same nacije. Nacije stvorene samo sa jednim ciljem, to jest da budu brana obnove Srbske drzave nakon protjerivanja turaka, nemogu biti nista drugo do mrziteljske i anti Srbske. Problem ce se rijesiti onog momenta kada nestane uzrok te mrznje , gledano sa nase ili njihove tacke gledista i njegova svrsishodnost. Na nama je da odlucimo kako da odgovorimo na te realne pretnje i kome ce , kako kaze nas narod , opanci a kom obojci. Mi samo moramoshvatiti da nismo ni tako mali ni tako nebitni i poceti sa pripremama za rijesavanje tog problema jer oni se propremaju za svoje rijesenje vec 150 godina.............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online