Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 19.01.2016.
10:23
jutarnji.hr A

Hrvati "odlepili": "Ćirilica je starohrvatsko pismo, vratimo je u škole"

Rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras kaže da su ćirilica i glagoljica "starohrvatska pisma" i da bi bilo dobro da budu ponovo u nastavi.

Tanjug
A mislili smo da je ćirilica naše pismo...

"Poznavanje ćirilice pomaže učenju ruskog jezika"

Davor Dukić, redovni profesor Odseka za kroatistiku - Katedre za stariju hrvatsku književnost, navodi dva razloga zbog kojih bi bilo dobro da se uči ćirilica.

- Na ćirilici imamo niz starih tekstova, a poznavanje toga pisma pomaže učenju ruskog jezika. Drugi je razlog to što se kod naših komšija koriste i ćirilica i latinica, a savladavanjem osnova ćirilice u osnovnoj školi naši bi učenici dobili mogućnost čitanja stručne literature na ćirilici - izjavio je Dukić za "Jutarnji list".

On se slaže sa tezom da danas ne bi bilo toliko teškoća sa uvođenjem ćiriličnih ploča u Vukovaru, da je ćirilica ostala u hrvatskom obrazovnom sistemu.

- Kada nešto bolje poznajete, manje od toga zazirete - rekao je Dukić.

Reuters/A.B.
Protesti Hrvata protiv ćirilice

"U mozgu prostora ima..."

Dekan Filozofskog fakulteta sa početka devedesetih, akademik Josip Bratulić, stav o ćirilici u školama opravdava rečima: "Nijedno znanje čoveka ne opterećuje da bi ga osiromašilo. U mozgu prostora ima, a poznavati pisma je vrlo dobro - onaj ko ne zna pisma, ne zna ni jezike."

Svestan da u dnevnopolitičkom kontekstu ovo pitanje može da bude dočekano na nož, Bratulić nudi rešenje i kaže:

- Problem je što ćirilici treba skinuti političku auru. Kako? Vrlo jednostavno - nazovimo je hrvatskom ćirilicom.
 

Direktor Hrvatskog instituta za jezik Željo Jozić, s druge strane, pita kako se dogodilo da se ćirilica više ne uči u školama, ako se danas jezikoslovci slažu da bi trebalo da se vrati.

Jasno je, kaže, da su ćirilica i glagoljica stara hrvatska pisma, a da su Hrvati bili tropismena nacija i pisali glagoljicom, ćirilicom i latinicom.

"Činjenica je i da su hrvatska ćirilica, tzv. bosančica, i glagoljica danas vrlo zanemarena pisma iako su njima pisani neki od najvažnijih dokumenata hrvatske istorije", navodi on.

Međutim, bivši ministar nauke Radovan Fuks kaže da ne zna šta je rektor Boras želeo da postigne sa inicijativom za vraćanje ćirilice u hrvatske škole, ali se slaže da bi svakako bilo korisno da buduće generacije više uče informatiku ili još jedan strani jezik.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.01.2016. 10:55
Враћају се коренима....
Utorak 19.01.2016. 12:03
"Хрвати су били трописмена нација" - још из периода када нису постојале нације ! Ахахахахахахахахаха
Utorak 19.01.2016. 10:43
Из школе се враћа Стева сав весео путем пева. Уз пут среће бака Јелу: „Ћирилицу знадем целу!” Кући дође, па са врата: „Ћирилицу знадем, тата!” „Све сад, мајко, читам сам, јер од данас и „ш“ знам!” Оком тражи и сестрицу: „Сејо, знадем ћирилицу!” Потом оде до икона, па начини три поклона. Хоће Стева да се јави и захвали Светом Сави. Свети Сава Стеву чује, па се скупа с њим радује: „Српство ми је од сад јаче за још једно вредно ђаче!”............... Зашто пишемо ћирилицу? Ћирилица, српско писмо, Једно слово – један глас, Врло лако за учење, Српској деци то је спас. Хвала Вуку што је створи Па писање нас не мучи, Ћирилицу свако може Очас посла да научи. Како пише – тако читај За прваке то је рај, Зато волим ћирилицу Своју земљу и свој крај!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online