Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.01.2016.
03:00
M. Obradović A

Sumnje u nečasne namere arapskih kupaca: Zemlju kupuju samo od Srba

Prve informacije da sumnjiva lica iz arapskog sveta kupuju zemljište u okolini Sarajeva, i to pretežno od srpskih porodica, ustalasale su javnost u BiH još pre tri godine.

pixabay.com
Vehabije su pustile duboke korene u Bosni (Foto: Ilustracija)

Tada je potvrđeno da Arapi za bagatelu kupuju parcele, voćnjake, ruinirane i obnovljene kuće u naseljima Pazarić, Rakovica, Breza, Ilijaš i Tarčin. Uglavnom su kupovali od Srba, čime se na svojevrstan način briše i poslednja šansa za njihov masovniji povratak u Sarajevo.

Prema nekim informacijama, cena po kojoj se prodaje dunum zemljišta često je nešto veća od 1.000 evra. Tek neke nešto atraktivnije lokacije na području Ilidže su skuplje. U proteklom periodu interes Arapa za ove lokacije bio je toliko veliki da su se i pojedini Bošnjaci na tom području uplašili da će pod žestokim pritiskom morati da prodaju svoja imanja.

Plaćaju više od bošnjačkih tajkuna

Prema neslužbenim podacima, Srbi u Sarajevu su do rata, u vlasništvu, imali više od 40.000 kuća i stanova. Najveći broj njih je tu imovinu uspeo da vrati, ali se odmah i odlučio na prodaju, prvo lokalnim bošnjačkim tajkunima, a zatim i Arapima koji su se pojavili i koji daju mnogo više novca nego domaći.

D. K. koji je pre rata živeo u jednom sarajevskom naselju, pristao je, pod uslovom anonimnosti da za "Vesti" ispriča kako je prodao svoju imovinu. Ne želi da mu se ime otkrije jer namerava da proda još jednu parcelu, pa smatra da bi mu javna priča o tome mogla ugroziti i ovaj biznis.

- Kako se nikada nisam nameravao vratiti u Sarajevo, dao sam oglas za prodaju kuće, koju sam prethodno obnovio, povelikog imanja u čijem manjem delu sam zasadio voćnjak. Nedugo nakon toga, javio se agent. Prvo je došao sam, a onda je doveo i potencijalnog kupca. Agent je bio domaći, ali je kupac bio iz Saudijske Arabije. Nije mnogo pričao, sve je govorio agent. Brzo smo se dogovorili jer mi je novac bio preko potreban s obzirom na to da su mi oba sina te godine krenuli na fakultet - kaže D. K.

Ističe da se ne oseća krivim jer sličan potez su povukle i njegove komšije. Neko je imao živaca da pregovara o ceni, a neko je dao budzašto.

- Ne znam zašto Arapi to rade, ali moguće je da imaju neke nečasne namere. Ono što je moj kupac meni rekao jeste da mu to imanje treba za odmor, i da će u narednim godinama mnogo njegovih prijatelja takođe ovde kupiti imanja za odmor - kaže D. K.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online