Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
15:50
Srna A

Hrvati objavili listu bošnjačkih terorista

Hrvatski istraživački veb magazin "Necenzurisano" objavio je danas spisak pripadnika terorističkih organizacija u BiH i više od 300 građana ove zemlje, većinom Bošnjaka, koja se dovode u vezu sa terorizmom.

 BiH namerno skriva spisak terorista zbog Evropske unije
 

Magazin navodi da je reč o jednom od najtajnijih dokumenata Ministarstva bezbednosti BiH i Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH.

Magazin /necenzurirano.com/ u posedu je izvornog dokumenta i popisa osoba povezanih sa međunarodnim terorizmom u BiH, kao i detaljnih ličnih podataka za svaku od osoba sa strogo poverljivog popisa bezbednosnih službi BiH o osobama povezanim s međunarodnim terorizmom u susednoj državi.


Prema saznanjima ovog portala, međunarodna zajednica bi zbog ovog incidenta mogla zatražiti i političku odgovornost pojedinih BiH funkcionera, pre svega najviših funkcionera Ministarstva bezbednosti BiH, Ministarstva inostranih poslova, ali i šefa Obaveštajno bezbednosne agencije.

 

Na spisku su 302 lica mobilisana iz redova građana BiH, koji do sada nisu dovođeni u vezu s međunarodnim terorizmom i terorističkim organizacijama.

 

Sva lica sa spiska su sa područja Federacije BiH, osim jednog iz Banjaluke i jednog Maoče, na području Brčko distrikta. Najveći broj ovih lica (101) je sa područja Zenice, 65 je iz Travnika, 28 iz Kakanja. Njih 212 u dobi je od 30 do 40 godina.

Magazin "Necenzurisano" tvrdi da je "političko Sarajevo zatajilo ovaj dokument od međunarodnih institucija da bi na osnovu lažnih bezbednosnih podataka i procena EU odobrila bezvizni režim za građane BiH, nosioce BiH pasoša".

Internet magazin navodi da su vlasti u Sarajevu, pre svega Ministarstvo bezbednosti BiH, Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) i Ministarstvo inostranih poslova bili obvezni da listu "terorista-spavača" u BiH dostavi Savetu bezbednosti UN, kao i radnim telima Evropske komisije, te OHR-a.

"Popis koji objavljujemo sastavni je deo tajnog dokumenta, izveštaja Ministarstva bezbednosti BiH i OBA-e o osobama koje su pripadnici terorističkih organizacija u BiH, ili se na bilo koji način bezbednosnim proverama i operativnom obradom dovode u vezu s terorističkim organizacijama u BiH", navodi ovaj magazin.

Magazin podseća da je 25. aprila objavljeno postojanje ovog tajnog popisa i tvrdi da su vlasti u Sarajevu najstrože zabranile da se ovom pošalju službeni izvještaji međunarodnim institucijama, jer je "postojala procena Ministarstva inostranih poslova i linčo ministra Svena Alkalaja kako bi takav dokument ozbiljno ugrozio dogovaranje bezviznog režima između BiH i EU".

"Upravo zbog toga, jedinstven, strogo poverljiv izvještaj Ministarstva bezbednosti i agencije OBA o evidenciji u vezi sa 300 osoba povezanih sa terorizmom u BiH, proglašeno je najstrože čuvanom državnom tajnom, a podaci o osobama povezanima s međunarodnim terorizmom zatajeni su u svim službenim izvještajima radnim telima UN i Savetu bezbednosti, kao i institucijama EU i izvestioci koji na terenu rade izveštaje o mogućnosti bezviznog režima između EU i BiH", navodi magazin.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online