Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.12.2015.
05:45
Đ. Barović - Vesti A

Alija gurnuo Bosnu u rat

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svedočiće danas, kao jedan od poslednjih svedoka odbrane nekadašnjeg komandanta Vojske RS, generala Ratka Mladića. On će, za razliku od svedočenja u procesu Karadžiću, ovog puta svedočiti bez unapred pripremljenog sažetka svoje izjave.

Tanjug
Svedok i učesnik zbivanja uoči rata

Izmišljaju krivicu Srba

- Srbima se sudi po sistemu kolektivne odgovornosti. Nije dovoljno da je neko lično odgovoran nego je izmišljen sistem kolektivne odgovornosti. To važi do poslednjeg Srbina, ali ne i za Bošnjake - istakao je Dodik i ukazao na činjenicu da se "haška pravda" uveliko prenela na bosansko pravosuđe, pa se tako Srbi hapse i 25 godina od nekog događaja, dok kod Bošnjaka to nije slučaj. - Stvara se nesigurnost kod svakoga ko je bio borac Vojske Republike Srpske i šalje mu se poruka da nije siguran.

- Svedočiću o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije. Bio sam tada poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH na prvim višestranačkim izborima, a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini, i moje svedočenje se odnosi isključivo na te političke okolnosti u vezi sa početkom rata - rekao je Dodik uoči puta u Hag.

Predsednik Srpske napomenuo je da su javnosti poznati njegovi stavovi u vezi sa periodom o kojem svedoči.

- BiH je otišla na referendum 1. marta. Muslimani, a tada i Hrvati, doneli su odluku da Bosnu izdvoje iz Jugoslavije, a to nisu mogli jer je tadašnji Ustav BiH tražio da se obezbedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promenu - istakao je Dodik.

Tadašnji referendum, kako je rekao, predstavljao je preglasavanje Srba.

- To dovoljno govori na koji se nakaradan način odvijao taj proces i koji su bili motivi i suština samog rata - pojasnio je predsednik RS.

Prema rečima Mladićevog branioca Branka Lukića ovo svedočenje će biti jedno od ključnih u obaranju teze Tužilaštva Haškog tribunala da je postojao udruženi zločinački poduhvat da su Srbi planirali progon i ubistva muslimana i Hrvata u Bosni.

- Dodik je sve vreme rata bio u opoziciji Skupštine RS. U tom periodu se isticao svojom političkom borbom protiv vladajućeg SDS-a zbog čega je često bio u nemilosti, etiketiran, a poslanička većina je u nekoliko navrata pokušala da mu se oduzme mandat. Ipak, Dodik je svedok tog vremena, kao i svih javnih i tajnih sednica Skupštine RS, pa je veoma bitno da će iz ugla opozicionara posvedočiti da nije bilo nikakvog plana o progonu ili ubistvima Hrvata ili muslimana - ističe Lukić.

Dodik će svoje svedočenje usresrediti na ključni deo optužnice, takozvanu bazu zločina, a govoriće i o atmosferi i događajima koji su prethodili ratu u Bosni.

- Svakako će biti zanimljivo da se čuje njegovo viđenje uloge Alije Izetbegovića, predsednika SDA, o njegovoj "Islamskoj deklaraciji", kao i pripremama muslimana za rat - navodi Lukić.

Tanjug

Šešelj ipak ne svedoči


Lider radikala Vojislav Šešelj definitivno se neće pojaviti kao svedok na suđenju Mladiću. Po povratku u Srbiju, dogovarano je da svedoči video-linkom iz Beograda, ali Branko Lukić objašnjava da je ta opcija otpala zato što Šešelj ne želi da Haškom tribunalu predoči svoju medicinsku dokumentaciju kojom bi se opravdalo "video-svedočenje":
- Posle Dodika, mi ćemo u januaru izvesti još samo dva svedoka, Zorana Stankovića i Svetlanu Radovanović, čime će dokazni postupak odbrane biti okončan - kaže Branko Lukić.

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online