Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.12.2015.
04:44
M. Obradović - Vesti A

Automobili draži od borbe protiv terorista

Javnost u BiH podsetila se ovih dana da ova zemlja ima Udarnu grupu za borbu protiv terorizma. To što ta udarna grupa ima slabe ili nikakve rezultate, o čemu dovoljno svedoči podatak da se, u proseku, svakih šest meseci u BiH desi ozbiljan teroristički napad, trenutno nije u vrhu liste prioriteta nadležnih. Trenutno im je preče prebacivanje odgovornosti!

Dragan Mektić

- Nema dovoljno kapaciteta u tužilaštvu za efikasno sprovođenje svih istraga. S jednim tužiocem se ne može voditi 60 istraga. Nama ne znače ništa istrage koje će trajati mesecima i godinama. Čudi me da pojedinci u Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) BiH prave opstrukciju za imenovanje tužilaca za koje je konkurs završen i za koje su budžetom obezbeđena sredstva - izjavio je Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

Prema saznanjima "Vesti", Tužilaštvu BiH potrebno je osam novih tužilaca koji bi procesuirali krivično delo terorizma, ali pravi razlog zašto nisu imenovani nisu opstrukcije VSTS-a, već - nedostatak novca.

- Tužilaštvo BiH je u 2014. godini dobilo određene pare iz IPA fondova Evropske unije, upravo za zapošljavanje novih tužilaca. Tih para sada nema, a deo njih je usmeren čak i za kupovinu službenih automobila, o čemu su mediji ranije pisali. Bahatost Gorana Salihovića, glavnog tužioca BiH tako je glavni razlog što se terorizam ne može procesuirati - kaže naš sagovornik iz Tužilaštva.

Ipak, u ovoj instituciji pokušavaju da se pohvale određenim rezultatima. Portparol Tužilaštva Boris Grubešić kaže da je ta institucija podigla optužnice protiv dvadesetak ljudi zbog terorizma, odnosno odlaska državljana BiH na ratište u Siriju.

Formirana još jedna grupa

Najavljeno je da bi uskoro s radom trebalo da počne Operativna grupa za borbu protiv terorizma koja će biti servis svim tužilaštvima koja procesuiraju predmete terorizma.
- Ona bi trebalo da vodi baze podataka o potencijalnim teroristima. Borbu protiv terorizma ćemo od Tužilaštva i bezbednosnih agencija na nivou BiH spustiti na najniži, lokalni nivo kako bi svaki policajac imao mogućnost da bude uključen u nju - rekao je Mektić.

- Vodimo istrage protiv najmanje 20 osoba osumnjičenih za terorizam i terorističke aktivnosti koje imaju veze sa Sirijom. Postoji i više istraga protiv najmanje 40 osoba zbog povezanosti sa različitim terorističkim aktivnostima i potencijalnim opasnostima od terorističkih aktivnosti. Trenutno, međutim, samo jedan tužilac u punom kapacitetu radi na predmetima krivičnih dela terorizma. Ključno je imenovanje osam novih tužilaca na koje čekamo mesecima zbog raznih opstrukcija - izjadao se Grubešić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online