Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.11.2015.
19:48
nezavisne.com A

Akaši: Nije utvrđeno da su za Markale odgovorni Srbi

Bivši mirovni izaslanik UN u nekadašnjoj Jugoslaviji Jasuši Akaši rekao je pred Haškim tribunalom na suđenju generalu Ratku Mladiću da ratne vlasti u Sarajevu, uz ohrabrenje Amerike, nisu htele sporazum o primirju u BiH, za razliku od tamošnjih Srba.

printscreen youtube
Istraga UN utvrdila da su za Markale mogle biti odgovorne obe strane

Akaši je rekao da su "aktivnu vojnu pomoć" takozvanoj Armiji BiH, uprkos embargu UN, pružale SAD, Nemačka i neke islamske zemlje, te dodao da šest zaštićenih zona UN, uključujući Sarajevo i Srebrenicu, nije bilo demilitarizovano kako je bilo predviđeno sporazumom o njihovom proglašenju.

Japanski diplomata naglasio je da je istraga UN utvrdila da su granatu, koja je na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine ubila i ranila desetine građana, mogle ispaliti obe zaraćene strane.

- Zaključak komisije, koji sam ja prihvatio, bio je da je napad mogao doći sa obe strane. Taj zaključak je bio suprotan tvrdnjama međunarodne štampe, uključujući i `NJjujork tajms` da je odgovorna bila srpska strana - naveo je Akaši.

On je istakao da su muslimanski lideri i zvanični Vašington verovali da bi trajnije primirje omogućilo Srbima u BiH da zadrže veliki deo teritorije BiH koji su zauzeli tokom prethodnih ratnih godina, preneli su beogradski mediji.

Akaši, svedok Mladićeve odbrane, naveo je da je ratna vlada Alije Izetbegovića odbila da produži četvoromesečno primirje koje je, uz pomoć bivšeg američkog predsednika DŽimija Kartera bilo sklopljeno krajem 1994. godine.

On je rekao da su Srbi u jednom trenutku držali 70 odsto teritorije BiH, ali da su na kraju pristali da im, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, ostane 49 odsto teritorije.

Japanski diplomata nije negirao da je Unprofor imao saznanja o dopremanju oružja za muslimansku stranu preko aerodroma u Tuzli. On kaže da o tome nema konkretne informacije jer su se time bavili vojnici, a ne političari.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.11.2015. 21:00
Pa ovaj gospodin je rekao istinu,ali kome istina treba-istina je zarobljenik lažži u današnje smotnoje vremja.
Ponedeljak 23.11.2015. 20:16
Рат у Босни су изазвали САД и НАТО помоћу муслимана .1 марта 1992.год. током српске свадбе испред Старе цркве на Башчаршији у Сарајево криминалац зелених беретки Рамиз Делалић пуцњем из пиштоља убиио младожењиног оца Николу Гардовића и ранио свештеника Раденка Миковића.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online