Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.11.2015.
04:13
M. Obradović - Vesti A

Vehabija streljao dvojicu vojnika

U danima kad su nadležne službe u BiH, zbog događaja u Parizu, navodno podigle mere bezbednosti na viši nivo, i kad su zvaničnici iz Sarajeva uveravali javnost da kontrolišu situaciju, BiH je potresao novi teroristički napad u kome su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH, dok je jedan ranjen.

Mesto zločina. Kladionica u Rajlovcu u koju je upao terorista Omeragić

Enes Omeragić (34) iz sarajevskog naselja Sokolje ubio je u sredu uveče vojnike Armina Salkića i Nedeljka Radića. Nekoliko sati kasnije, Omeragić je počinio samoubistvo. Sve se dogodilo u kladionici nedaleko od kasarne Oružanih snaga BiH, u Rajlovcu, nadomak Sarajeva.

Naš list saznaje da je Omeragić upao u kladionicu, vičući "Alahu ekber", nakon čega je naredio radnici da legne iza pulta, a zatim je bukvalno postrojio dvojicu vojnika, i dalje bezumno urlajući na arapskom, nakon čega je iz kalašnjikova otvorio vatru. Nakon toga je izašao iz kladionice i zapucao u pravcu gradskog autobusa, a samo pukom srećom niko u autobusu nije nastradao.

- Pucao je i dijagonalno po autobusu, došlo je do pucanja stakala i oštećenja krovne konstrukcije. Posle toga se napadač udaljio, a vozač je ugasio svetla u autobusu i legao na pod - rekli su u kompaniji čiji autubosi saobraćaju sarajevskim ulicama.

Enes Omeragić je pripadnik selefijskog pokreta, a postoje nezvanične informacije da je imao i problema s drogom. Upravo činjenica da je počinilac narkoman bila je motiv da sarajevski medija satima izbegavaju kvalifikaciju terorizam. Štaviše, svi koji su nazvali delo u Rajlovcu terorističkim činom stavljani su na stub srama. Međutim, Tužilaštvo BiH je u četvrtak prepodne razrešilo dileme - napad u Rajlovcu je terorizam!

Dobro obavešteni izvori "Vesti" bliski istrazi otkrili su nam da su pojedini članovi Omeragićeve familije takođe pripadnici selefijskog pokreta. Oni navode da imaju saznanja da je muž Omeragićeve sestre svojevremeno bio u Siriji.

Uspeli da pobegnu

- U momentu kada je Enes ušao u kladionicu s puškom, jedan moj drug, Kinez koji se takođe kladio i ja uspeli smo pobeći. Bukvalno smo prošli pored njega, a nažalost vojnici nisu imali nikakve šanse jer su bili u ćošku kladionice. Imao je ludački pogled, istrčali smo, a imam osećaj da nas trojicu nije ni primetio. Trčeći prema kući čuo sam rafal, a zatim vrlo brzo i drugi - ispričao je federalnim medijima jedan svedok događaja.
On je naveo da su Enesa viđali i ranije da se kretao u blizini kladionice i da se čudno ponašao.

- Reč je o osobi s incijalima M. M, koja je i ranije dovođena u kontekst terorističkih aktivnosti. Hapšen je dva puta kao član zloglasne grupe Rijada Rustempašića. Taj slučaj na kraju je završio presudom za Rustempašića, te još dva člana grupe Abdulaha Handžića i Edisa Velića. Oni su dobili višegodišnje zatvorske kazne jer je utvrđeno da su planirali da napadnu katoličke bogomolje i još neke lokacije u vreme katoličkog Božića. Za osudu M. M. nije bilo dovoljno dokaza - otkriva naš sagovornik.

Napad najavili preko interneta

Sve u BiH juče je podsećalo na situaciju nakon ranijih terorističkih napada u Zvorniku, Bugojnu, Sarajevu i Vitezu. Zvaničnici su se upinjali da kažu kako je ovo poslednji put i kako se mora preduzeti konkretna akcija. To su tvrdili i ranije, pa ništa nije urađeno. Naprotiv, pojedini ekstremistički portali najavljivali su nakon napada u Parizu da će i u BiH biti prolivena krv, o čemu su "Vesti" pisale ovih dana. Čini se da niko te navode nije shvato ozbiljno.

Policija još pokušava da utvrdi da li je Enes Omeragić bio pod uticajem svog zeta. Sarajevski mediji objavili su tvrdnje Omeragićevih komšija da je i on bio u Siriji, ali ta informacija nije potvrđena. Nezvanično, Enes Omeragić je rođen u Francuskoj, ali juče nije bilo moguće dobiti konkretnije informacije o tome da li je napad motivisan događajima u toj zemlji. Ono što je većina zvaničnika poručila jeste da je napad na vojnike u uniformama bio praktično i napad na državu.

Krili od vojske?

Zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić potvrdio je juče da su kompletan slučaj preuzeli Tužilaštvo BiH i SIPA.
- Civilna policija je osiguravala mesto događaja što nam je otežavalo praćenje situacije. OS BiH su tek oko ponoći dobili zvanične podatke i smatramo da je to veliki propust - rekao je Jerinić.

- Nikome ne možemo dozvoliti nešto tako i to će sigurno biti sankcionisano - poručio je predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić.

Okidač nad Balkanom

Ubistvo dvojice vojnika u Sarajevu nema direktne veze s terorističkim napadima u Parizu, ali su jasna poruka radikalnih islamista da su tu, prisutni na prostoru Balkana i da toga svi treba da budu svesni, ocena je srpskih stručnjaka bezbednosti. Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije i nekadašnji šef VBA Momir Stojanović za "Vesti" kaže da bi istraga u Bosni morala da pokaže da li je reč o činu pojedinca ili članu neke terorističke organizacije.

Islamisti ne odustaju

Zoran Dragišić smatra da Islamska država ne odustaje od ideje da Balkan pretvori u novo evropsko žarište.
- ID nema kapaciteta kako bi osvajala ovaj deo teoritorije zbog čega će primeniti drugi, oprobani recept. Terorističkim akcijama dovešće do negativne reakcije nemuslimanskog življa kako bi se islamska zajednica na Balkanu ujedinila - ocenjuje Dragišić.

- Taj podatak je od ključne važnosti kako bi se preduzeli dalji koraci, ali ne samo u BiH, već i kad je reč o čitavom regionu. Bezbednosni izazovi ovog tipa u Bosni su najgori mogući okidač za susedne zemlje, a pre svega za Srbiju i Rašku oblast - ističe Stojanović. - Ovim aktom je poručeno prostoru Balkanu da su ekstremni islamisti tu i da svi treba da budu svesni da su spremni da ponovo slične napade.

I za Zorana Dragišića, profesora na Fakultetu bezbednosti, ključ je u detaljnoj istrazi i jasnim zaključcima bezbednosnih službi u BiH.

- U slučaju da je pitanju terorizam, sumnjam da je napad koordinisan s događajima u Evropi, odnosno Parizu, već je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije, problem koji je za sve obaveštajne službe najveća noćna mora - kaže Dragišić i objašnjava da se u teoriji bezbednosti ta pojava naziva sindromom usamljenog vuka, kome su događaji u Parizu svakako bili inspiracije da i sam nešto preduzme.

Među teroristima šestoro iz Bosne

Američke vlasti optužile su najmanje 66 muškaraca i žena za planiranje terorizma povezanog sa ISIL-om na tlu Amerike, među kojima je i šest osoba iz Bosne i Hercegovine, piše "Dejli mejl".
U priči pod naslovom "Bosanske izbeglice koje su finansijski pomagale američke neprijatelje" spominje se šest osoba poreklom iz Bosne i Hercegovine koje su uhapšene i optužene još u februaru ove godine.

Pobegli su od jugoslovenskog rata i dobili novu priliku za život u SAD. Sada su optuženi za urotu jer su pomagali najljućem neprijatelju SAD, piše "Dejli mejl".

Nazvati stvari pravim imenom

Zamenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić izjavio je juče da se ne sme relativizovati ovaj teroristički čin.
- Ovo je bio pucanj u naš način života, pucano je u Armina i Nedeljka, pucano je u njihov zajednički rad. Ime ovog problema je terorizam i stvari treba nazvati pravim imenom. Zatekli su nas nespremne, i to ne našom krivicom, i ovo je poslednji put da nas zateknu nezaštićene - poručio je Suljagić.

Radi se o Ramizu Zijadu Hodžiću (40) i njegovoj ženi Sedini (35) koji su skupljali novac za vojne uniforme i taktičku opremu za borce ISIL-a u Siriji.

Na suđenje čekaju i Armin Harčević (37), Nihad Rosić (26), Medina Medi Salkičević (34), te Jasminka Ramić koji su se izjasnili krivim prošlog meseca.

Sudeći po dokazima suda, grupa je komunicirala telefonom, Fejsbukom i imejlom koristeći kodne reči poput "plaža" koja je značila Sirija, te su koristili Pej pal i Vester union za slanje novca teroristima. Svih šest spomenutih su rođeni u Bosni i Hercegovini, a sada žive u Americi. Troje ima status američkih državljana, dok se troje vode kao izbeglice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online