Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.10.2015.
04:44
Ž. Marković - Vesti A

Opozicija preti ulicom

Vanparlamentarna borba koju su opozicione stranke u Srpskoj najavile posle sednice Narodne skupštine RS, na kojoj je, između ostalog, usvojen i zaključak koji bi mogao dovesti do toga da prenos nadležnosti postane krivično delo, podrazumevaće organizaciju demonstracija i ponavljanje crnogorskog scenarija u borbi za rušenje vlasti u Banjaluci!

youtube.com
Upozorava: Zdravko Krsmanović

Podsetimo, lider NDP-a Dragan Čavić, još tokom trajanja posebne sednice, najavio je žestoku borbu protiv političkog "aparthejda" u RS, tražeći da se partneri iz Saveza za promene (SZP) izjasne o predlogu da borbu protiv vlasti nastave vanparlamentarnim aktivnostima. Čavić je posredno najavio da bi ta borba podrazumevala masovne građanske proteste, ali korak dalje otišao je njegov stranački kolega Zdravko Krsmanović koji je otvoreno rekao da će opozicija pokušati da izvede narod na ulicu.

Godinama bez demonstracija

Masovne političke demonstracije u Srpskoj nisu održane desetak godina. Poslednji koji je koliko-toliko uspeo da izvede narod na ulicu bio je Milorad Dodik, u vremenu kada je bio opozicija. Otkako je SNSD preuzeo vlast, većih građanskih okupljanja nije bilo, delom zbog toga što je opoziciji trebalo nekoliko godina da se konsoliduje, ali i zbog jake kontrole javnog mnjenja koju vladajuća koalicija ima poslednjih godina.

- Jedino rešenje koje se nameće u ovoj borbi protiv diktature jesu ili vanredni izbori ili masovna okupljanja i protesti. Imali smo ozbiljne namere da uspostavimo saradnju sa vlastima u RS, ali zaključci doneti naredbom predsednika Srpske, koji će diktirati kakvu politiku će sprovoditi SZP i Savet ministara nisu dopustivi. Ako se krene s krivičnim prijavama i ucenama protiv srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, u Srpskoj sledi crnogorski scenario. Sramni zaključci da se sudi nekome za političko mišljenje, što je prvenstveno usmereno prema funkcionerima SZP-a, doneti su samo da bi se stvorili uslovi u kojima će se sprovoditi politika jednog čoveka, Milorada Dodika - rekao je Krsmanović.

Odluku o protestima zajednički moraju doneti sve stranke SZP-a. Do kraja ove sedmice, saznaju "Vesti", biće održan sastanak lidera ove koalicije na kome će se raspravljati o novonastaloj situaciji. Nezvanično, u SDS-u i PDP-u još nisu prelomili, odnosno ne postoji kategorički stav da opozicija treba da organizuje demonstracije, što otvara prostor za spekulacije da će na ovom pitanju ozbiljno biti testirano dalje delovanje Saveza za promene.

SNSD: Mnogo su frustrirani

Iz SNSD-a su rekli da su ovakve reakcije opozicije očekivane i da su posledica frustracije opozicionara, koja traje još od izgubljenih izbora. Radovan Višković, potpredsednik SNSD-a, ocenio je da opozicija nema čega da se plaši ukoliko bude radila na zaštiti interesa Srpske u Sarajevu.

- Međutim, oni sada, osokoljeni vlašću na nivou BiH, pokušavaju na sve načine da oslabe vlast u Srpskoj, pa evo sad i da putem demonstracija krenu na institucije Republike Srpske - rekao je Višković.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online