Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.05.2010.
13:10 >> 13:50h
A

Makedonija se obračunava sa separatistima

Makedonski specijalci noćas su upali u tetovsko Novo Selo gde su uhapšene tri osobe i zaplenjeno oružje, municija i eksploziv. Makedonska ministarka unutrašnjih poslova je izjavila da je stanje u zemlji stabilno, a Kfor je u regionu Šar Planine pojačao snage za brze intervencije.

Najmanje tri osobe uhapšene su u noćašnjoj akciji makedonskih specijalaca u Novom Selu nedaleko od Tetova, svega dva dana posle incidenta u kome su ubijena četiri albanska odmetnika, uključujući i navodnog lidera fantomske nove "Oslobodilačke nacionalne armije".


Makedonski specijalci su u akciji koja je, kako navode izvori u Skoplju, predstavljala nastavak operacije započete dva dana ranije kada je presretnut kombi kojim se krijumčarilo oružje sa KiM, pretresla nekoliko kuća u tom selu i zaplenila oružje, municiju i eksploziv.


Policija je uhapsila Demira Mustafija i dvojicu njegovih sinova, u čijoj su kući zaplenjene tri automatske puške, pet pištolja, dve bombe, prigušivači i velika količina eksploziva i municije.


Policija je saopštila da je akcija protekla bez problema, da nije bilo pucnjave ili otpora lokalnog stanovništva, koje se tokom upada specijalaca nalazilo na sahrani Šabana Zenunija, koji je dva dana ranije ubijen u obračunu sa policijom.


Makedonska štama javlja da je akcija bila usmerena protiv osoba koje su pružale podršku Harunu Alijuu, "Komandantu Kuštrimiju", koji je u utorak ubijen u policijskoj zasedi nedaleko od sela Raduša.

Sahrana haruna Alijua

Aliju, kako navode albanski izvori, potpisnik je kominikea nove "Oslobodilačke nacionalne armije", kojim je ta fantomska organizacija preuzela odgovornost za nedavni sukob sa makedonskom policijom kod sela Brodec. Kominike je potpisao pod pseudonimom Avni Selimi, a saopštenje je medijima distribuirano iz Švajcarske, gde je prethodnih nekoliko godina sakupljao donacije za nabavku oružja. Od makedonskih vlasti, navodno, krio se u okolini Uroševca.


Makedonska policija se u sredu sukobila i sa formacijom na čijem se čelu nalazi Džezair Šaćiri, poznat pod nadimkom "Komandant Hodža", ali je posle kratke razmene vatre policijski helikopter napustio tu zonu. Grupa koju predvodi "Komandant Hodža" već godinama kontroliše zonu oko sela Tanuševci, u kojem je 2001. godine i počela pobuna albanskih gerilaca.


U utorak, kod sela Raduša u trosatnom obračunu sa policijom ubijene su četiri osobe, uključujući Haruna Alijua i Džafera Šalju, koji je poslednih godina uspevao da izbegne potere makedonske policije, a bio je jedan od ključnih aktera senzacionalnog bega grupe odmetnika iz kosovskog zatvora Dubrava kod Istoka.


Posle serije incidenata, Kfor je pojačao patrole na Šar Planini i rasporedio dodatne snage za brze intervencije, koje će, kako su najavili predstavnici tih snaga, ostati nadomak Zapadne Makedonije, "dok god bude potrebe".

Kosovski ministar unutrašnjih poslova u Makediniji 

Gordana Jankulovska

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska predala je kosovskom ministru unutrašnjih poslova Bajramu Redžepiju spisak osoba za kojima je raspisana međunarodna poternica, a za koje makedonska policija veruje da se bave švercom oružja i da se možda kriju na Kosovu.


Redžepi, koji sa šefom kosovske policije Beharom Selimijem boravi u Makedoniji, rekao je da na Kosovo ne treba gledati kao na zemlju izvoznika oružja. Govoreći o švercu oružja u regionu, Redžepi nije isključio mogućnost da su švercerske grupe koje krijumačare oružje u regionu povezane, dodajući da je moguće da oružje koje je ove nedelje zaplenjeno na severu Makedonije, blizu Kosova, potiče iz Makedonije, Srbije ili Crne Gore.


"Ne želim da se na Kosovo gleda kao na izvoznika oružja, već naprotiv kao na zemlju u kojoj nisu dobrodošli kriminalci", izjavio je Redžepi.


Jankulovska je rekla da su najnoviji incidenti u Makedoniji vezani za kriminal koji je "za sada pod kontrolom i ne predstavlja opasnost po bezbednosnu situaciju u zemlji". Dodala je da "makedonska policija u kontunuitetu preduzima sve mere obezbeđivanja makedonske granice".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online