Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.05.2010.
13:27
Srna A

Kuzmanović: Srpska neće biti prekrajana!

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas u Kragujevcu da je RS autohtona tvorevina srpskog naroda i da narod neće dozvoliti da ona bude prekrajana.

BiH ima najkraći ustav na svetu : Rajko Kuzmanović
 

"BiH ne može biti država isključivo jednog naroda, već država kompromisa i jednakih prava", rekao je Kuzmanović u obraćanju studentima Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan odlikovao je danas u Kragujevcu predsednika Republike Srpske Rajka Kuzmanovića Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog prvog stepena za zalaganje koje je pokazao na očuvanju duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

 

Kuzmanović je zahvalio episkopu šumadijskom na visokom odlikovanju, koje mu je dodeljeno na predlog kragujevačkog Pravnog fakulteta, naglašavajući da je reč o značajnom priznanju.

 

On je dodao da Srpska pravoslavna crkva predstavlja jedan od ključnih kohezionih faktora srpskog naroda, bez obzira na kom prostoru živi.

On je naglasio da se svaki narod koji ima državu oseća sigurnim i da zato nije čudno što RS traži da bude visoko decentralizovani entitet i da zadrži status i nadležnosti.

Predavanje studentima Pravnog fakulteta u Kragujevcu o temi "Državno-pravni suverenitet BiH i RS", Kuzmanović je počeo citatom iz romana "Na Drini ćuprija" srpskog pisca Ive Andrića: "Kada polazite iz Srbije i pređete Drinu onda nastaje Bosna, a prestaje logika".

On je naglasio da danas BiH može opstati kao država samo na bazi logike tri konstitutivna naroda.

Kuzmanović je istakao da je lakše formirati državu tamo ge živi samo jedan narod, podsećajući da u svetu ima 201 suverena država i još toliko državotvornih jedinica sa elementima državnosti.

Predsednik RS podsetio je da je dejtonska BiH, koja je stvorena 1995. godine, donela Ustav koji je specifičan, kao i sama BiH. "BiH ima najkraći ustav na svetu od svega 12 članova. Ranije su SAD imale najkraći ustav sa sedam članova, ali je on kasnije dobio dvadesetak amandmana", rekao je Kuzmanović.

Predsednik RS naglasio je da Srpska, uprkos nizu manjkavosti, Ustav BiH vidi "kao najviši zakon koji se mora poštovati".

"Snažno podržavamo Ustav i niko ne može da ga menja kad hoće", naglasio je Kuzmanović.

Predsednik RS ocenio je da su, u kontekstu specijalnih veza, odnosi Srpske i Srbije u usponu i da treba još više raditi na povezivanju i saradnji u oblasti nauke, privrede, energetike i infrastrukture. On je najavio da će u Banjaluci uskoro biti održana sednica Saveta o sprovođenju sporazuma o paralelnim vezama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online