Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2015.
02:42
Z. Mirković - Vesti A

Ruski ambasador: BiH nije potreban visoki predstavnik

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov smatra da bi trebalo ukinuti visokog predstavnika međunarodne zajednice. On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitao zašto bi trebalo BiH, koja je suverena država, da ima "Lord protektora"?

wikimedia.org

- Ne smatram da jedna zemlja može postati članica EU ako njome ne upravljaju izabrane institucije, već neko spolja. Zbog toga smo mišljenja da bi tu funkciju trebalo ukinuti. Mnogo toga što visoki predstavnik ovih dana čini je mikro-menadžment, dobro je da nisu upotrebljena Bonska ovlašćenja iz 2011. godine koja predviđaju da visoki predstavnik ima pravo da suspenduje bilo koji zakon i smeni bilo kog funkcionera! Zbog toga ne postoji nikakav razlog da ostane - istakao je Ivancov.

On je podsetio da je Upravni odbor saveta za implementaciju mirovnog sporazuma (PIC) još 2006. doneo odluku da se kancelarija visokog predstavnika zatvori 2007. godine, ali su se potom pojavili dodatni uslovi. 

Ruski diplomata ukazuje da je ukidanje visokog predstavnika moguće odlukom PIC, dodavši da za to, međutim, ne postoji konsenzus.

- Ukidanje kancelarije visokog predstavnika bio bi dobar način za obeležavanje dve decenije od Dejtonskog sporazuma - ističe Ivancov.

Kada je reč o međunarodnog misiji EUFOR-a, Ivancov je kazao da Rusija i dalje smatra da ona ima bitnu ulogu i da nema ništa protiv produženja mandata.

- Ako se pogleda izvršni deo rezolucije, on se sastoji od samo tri paragrafa. Ostatak se bavi evroatlantskom perspektivnom BiH i funkcijom visokog predstavnika. To su pitanja koja prema našem mišljenju nisu relevantna za mandat EUFOR-a. Isti tekst je 11 godina na stolu, ali su se uslovi promenili. Mi imamo drugačiji odnos prema NATO i u određenom smislu prema EU - objasnio je Ivancov.

Opravdano nezadovoljni radom pravosuđa

Upitan za moguće posledice referenduma u RS o pravosuđu, ambasador Ivancov je rekao da su zvaničnici Srpske ukazali da je tokom rata u Bosni ubijeno oko 7.500 srpskih civila, a da je samo u deset slučajeva izrečena presuda, tako da postoji razlog za nezadovoljstvo i zabrinutost. Ivancov je ocenio da postoji deo odgovornosti i kod visokog predstavnika, jer je odluka o predaji nadležnosti centralnom pravosuđu i tužilaštvu bila njegova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online