Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.10.2015.
06:47
Đ. Barović - Vesti A

Evropa ćuti na otvoreni fašizam

Predsednici hrvatskih desničarskih i konzervativnih stranaka Hrvatske stranke prava, Hrvatske konzervativne stranke i Obiteljske stranke Daniel Srb, Ruža Tomašić i Mate Knezović potpisali su sporazum po kojem će te stranke na predstojeće parlamentarne izbore izaći u koaliciji pod nazivom Spremni. Danijel Srb je izjavio da je cilj koalicije zaštita hrvatskih nacionalnih interesa i da ona biračima garantuje zaštitu od rasprodaje nacionalnog bogatstva.

Reuters
Hrvatski desničari "spremni"

- Mi ćemo i kao stranka i kao savez podržavati one političke programe u kojima neće biti velikosrpske ideologije i Samostalne demokratske srpske stranke, u kojima neće biti popuštanja njihovim strateškim interesima u Hrvatskoj - istakao je Srb.

Ruža Tomašić, poznata po svojim ultranacionalističkim stavovima i idejama, tvrdi da naziv koalicije nema veze sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ali objašnjava zašto Srbi nisu dobrodošli u tu koaliciju.

SDSS sa Milanovićem

SDSS će, kako "Vesti" nezvanično saznaju, na predstojeće izbore izaći zajedno sa koalicijom vladajućih stranaka koju predvodi SDP premijera Zorana Milanovića. Ova odluka Glavnog proistekla je iz dogovora da se u 9. izbornoj jedinici koja obuhvata primorska mesta, srpski kandidati biraju na osnovu preferancijalnih glasova. Uz učešće u 12. izbornoj jedinici za tri zagarantovana saborska zastupnika, ovakav dogovor SDSS omogućava da Srbi ipak dobiju još najmanje jednog zastupnika, što je dosad bilo gotovo nemoguće.

- Sa SDSS-om nećemo. Išla bih sa nekom srpskom strankom da su joj članovi hrvatski branitelji, oni koji su se borili za Hrvatsku, a ne vidim sebe s ljudima koji su išli protiv Hrvatske - poručila je Tomašić.

Vojislav Stanimirović, predsednik SDSS-a, kaže da Koalicija Spremni ima nameru da okupi sve desničarske partije u jedan blok koji će biti protivteža HDZ-u, ali da bi bilo kakvo reagovanje samo izazvalo kontraefekat!

- Nema nikakve koristi ukoliko bismo pokušali da osporimo naziv koalicije, ma koliko naziv asocira na ustaški pozdrav "Za dom spremni". Svaki takav pokušaj bi njima samo dodatno ojačao pozicije, a pritom ne bi bilo šanse da išta dokažemo, jer uvek mogu da kažu da su "spremni za promene" i slično - kaže Stanimirović.

S druge strane, Milojko Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, tvrdi da bi Evropska unija morala da se umeša i spreči korišćenje ovakvog naziva.

- Navikli smo se na fašizaciju Hrvatske, ali ona dosad nikada nije bila ovako otvorena. Hrvati su mudro, dok su čekali prijem u EU, takve ideje sputavali, a sada, pošto su deo Evrope, očigledno mogu slobodno da propagiraju fašizam kao državnu ideologiju - smatra Budimir.

Prema njegovim rečima, profašizacija Hrvatske će na najdirektniji način uticati na predstojeće izbore.

- Kakva je to poruka Srbima koji žive u Hrvatskoj ili onima koji su prognani, ali žele da glasaju. Očigledno se poručuje Srbima da se "spreme" - ironično zaključuje Budimir.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 07:15
Само је у Србији забрањен национализам и да будеш националиста. Националиста је човек који воли своју нацију. Никада нацевропа неће критиковати нацфаши-сте само се наша власт заноси како ће је Европа заштити од онога што долази. Народе спреми се за одбрану националних интертеса иначе нестајемо као народ и губимо државност......
Utorak 13.10.2015. 08:41
Kome je u Srbiji bitno ko će sa kim u Hrvatskoj ? Neka se udružuju između sebe kako god hoće za sve njih je Srbin neprijatelj br 1 . Hrvatsku treba doživljavati na isti način na koji oni nas doživljavaju ni manje ni više od toga . Dakle sve uraditi da im poslovanje u Srbiji bude nepodnošljivo stalnim inspekcijskim pregledima i drakomnskim kaznama i uvek uz osmeh "žao nam je" puniti budžet Srbije . Naravno da će njihov Vučić sve uraditi da ponizi Srbiju u odnosima sa Hrvatima i to radi svakodnevno . Dakle prvo njemu jeebaatii maammicu mamminu .
Utorak 13.10.2015. 10:20
koliko talenta za glupost moraš da imaš da se deklarišeš kao us/taša a prezivaš se SRB ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online