Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.05.2010.
12:01
B. Simonović - Vesti A

Crnogorski Filip Višnjić

Koju stotinu metara niže od slapa Crnjak, na mestu gde sa desne strane u Bijelu uvire Gradinski potok, nalazi se jedan znameniti mlin. Sazidan na samoj obali Bijele od lepo tesanog kamena i pokriven crepom, još odoleva zubu vremena iako i njegovo vitlo miruje već gotovo pola veka i u njega ne zalaze ni mlinar ni pomeljari.

Radovan Bećirović u Parizu 1982.

Taj mlin i mala, na isti način i od istog materijala ozidana kuća na bregu iznad njega, kao i mostić na Gradinskom potoku ispred mlina, predstavljaju zadužbine Radovana Bećirovića Trebješkog, jednog od najslavnijih pesnika u crnogorskoj kulturnoj istoriji. Bez njegove pesme više se ne može ni zamisliti pevanje uz gusle. Taj sićušni polupismeni čovek, uz tutanj vodeničkog kamena i huku divlje i pomamne vode, stasao je u jednog od najpoznatijh epskih pesnika.
 

Rođen je 1897. Uspeo je nekako da završi dva, tri razreda osnovne škole i jedno vreme bio najpismeniji u Bijeloj. Želeo je da nekako zaviri u daleki i nepoznati svet koji postoji tamo negde preko Durmitora, Lole, Krnova i Vojnika.
 

Od početka se posebno živo interesovao za priču i legendu, za pesmu koju je slušao uz gusle, za događaje i ljude o kojima se zborilo s poštovanjem... Za sve ono što mu je grejalo krv u žilama i budilo sećanja na vremena viteška, podsticalo poštovanje pravde, bunilo ga protiv protiv ropstva i svake neslobode. Ta ga je njegova borba, nažalost, odvela najpre u logor, a potom i u zatvor!

Odmetanje u hajduke

Krhki mladić 1915. stao je pod slobodarski barjak crnogorske vojske. Nije hteo da otadžbinu prepusti osvajaču nakon Boja na Mojkovcu, pa se odmetnuo u hajduke. Ipak, našao se među desetinama hiljada onih koji su se obreli u austrougarskim logorima i u njima tamnovao četiri godine. Decenijama kasnije, ogorčen pogibijom mlađeg brata Milovana prilikom juriša na Pljevlja 1941. godine, Bećirović je napisao poemu nabrajajući jame i gubilišta i sve naredbodavce od kojih je posebno istaknut Moša Pijade, kao "đavo u vidu čoveka". Odmah posle rata je uhapšen, a glavu mu je spasao lično Moša Pijade, koji je naredio da ga oslobode bez ikakve kazne.


Na sebe je skrenuo pažnju još kao golobradi mladić kada je nad grobom Isaila Tomića u Šavniku pročitao svoje stihove. Bio je zadivljen činom ovog drobnjačkog novinara i pesnika, koji je osam godina, bez suda i suđenja, tamnovao u kazamatu knjaza Nikole zbog kritike njegovog samovlašća i tiranije. Nije dopustio da ga ponovo strpaju u tamnicu, već je digao ruku na sebe, a Bećirović je o tome ispevao pesmu koja je snažno odjeknula, ne samo u Drobnjacima...


Pisao je uglavnom u sobici koju je uredio u svom mlinu. Tu je, pored ostalog, nastala i njegova čuvena "Mojkovačka bitka", ep od skoro 900 stihova o pogibiji kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju 1934. godine. Tim svojim spevom, kojim je bacio u zasenak na desetine drugih koji su se pojagmili da u pesmu pretoče taj gromoviti događaj, Bećirović je zadivio i samu kraljicu - udovicu Mariju, od koje će aprila 1935. godine dobiti i posebnu zahvalnicu, a do danas se u Bijeloj priča da ga je ona tada i bogato nagradila.

Znameniti mlin, zadužbina Radovina Bećirovića Trebješkog
 


 

Šezdesetih godina prošlog veka Radovan Bećirović će napustiti svoj mlin, ostaviti Bijelu i preseliti se u Nikšić da sinu jedincu Krstu omogući lepši i bolji život. Iako već starac, nije se libio da nadniči po Nikšiću, da okopava tuđe bašte i kosi tuđe livade. Deset-petnaest godina pre smrti (umro je 1986. u 89. godini života), dočekao je istinske plodove svog pesničkog dela.

Zahvaljujući našim iseljenicima u svetu stigao je u Ameriku, zatim je video Pariz i doživeo taj daleki, neznani svet o kojem je sročio toliko veličanstvenih stihova. Sahranjen je daleko od rodnih Ljevišta i Bijele, u grobnici koju je sam za života podigao u groblju naspram Nikšićkog manastira.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online