Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 25.09.2015.
17:25 >> 20:00h
Tanjug A

Hrvatska otvorila granicu

Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav saobraćaj bez ikakvih ograničenja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske. U 17 časova je izrvšena deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku, naveo je ministar policije Ranko Ostojić. Hrvatska agencija Hina navodi da su za sav saobraćaj još zatvoreni granični prelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Tanjug
Hrvatska otvorila granicu za sav saobraćaj

- Izvršena je deblokada granice. Svi automobili, bez obzira na registarske oznake, mogu ući u Hrvatsku - rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je na srpsko-hrvatskoj granici ponovo uspostavljen saobraćaj bez ograničenja iz Srbije ka Hrvatskoj i da je to velika pobeda za sve građane Srbije.

- Naša granica je sad potpuno deblokirana i smatram da je ovo velika pobeda za sve građane Srbije. Mi smo se ponašali ozbiljno i odgovorno, a pokazalo se da je Hrvatska prekršila i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge sporazume - rekao je Stefanović.

Hrvatska roba će u Srbiju moći da uđe tek pošto Vlada Srbije opozove odluku o kontramerama protiv Hrvatske, što će se dogoditi na sednici koja je zakazana za 21 čas.

Krenuli i kamioni

Teretna vozila koja su više dana bila blokirana u koloni na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo posle odluke hrvatskih vlasti da odblokira prelaze prema Srbiji, počela su posle 17.00 sati postepeno da se kreću u oba smera. Jedan od vozača koji je 24 sata čekao da uđe u Srbiju Jovan Tošić rekao je da su hrvatski carinici počeli da puštaju kamione u oba smera.

Članovi Udruženja auto prevoznika Srbije delili su i danas pomoć zaglavljenim kolegama. Oni su doneli 100 obroka, koje su delili redom vozačima koji su bili zarobljenim na graničnom prelazu. Prema rečima Mladena Grunića iz Šida, kolege iz Beograda su skupile sredstva i doneli su vodu i hranu za kolege iz Srbije, ali i drugih zemalja.

Ekipa novinske agencije Tanjug prešla je prva, posle deblokade, preko graničnog prelaza Tovarnik sa vozilom beogradske registracije.

Ostojić je rekao da je smanjen pritisak izbeglica koje dolaze iz pravca Srbije, da je do sada u Hrvatskuušlo 60.000 ljudi, a jutros je ta brojka bila 58.000.

Hrvatski pogranični policajci rekli su ranije reporterima Tanjuga da su i oni dobili informaciju o otvaranju graničnih prelaza iz pravca Hrvatske ka Srbiji i "da i oni sada to čekaju". I hrvatski Večeranji list objavio je na svom sajtu tu informaciju.

Prethodno je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han u Beogradu apelovao na hrvatske vlasti da otvore granicu.

Hrvatski premijer Zoran Milanovic je rekao da sa saradnicima intenzivno razgovara o tome da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom, a srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio da "onog trenutka kada Hrvatska odustane od protivzakonitih mera, sve stvari vracamo u predašnje stranje".

POVEZANE VESTI

Petak 25.09.2015. 21:50
Hajde,brzo trk u Hrvatsku dok su još granice otvorene.Što se mene tiče,možete ih i otvarati i zatvarati,za mene je ta granica linija koju nikad neču preći za vjeke vjekov.
Petak 25.09.2015. 21:07
на жалост - амери су развалили немце у само два потеза и требаће им много времена да се опораве... самим тим и немачко чедо изгуби подршку....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online