Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.09.2015.
22:49
Tanjug A

"Hrvatska vlada se prepucava sa susedima (Srbijom) umesto da traži rešenje"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekla da je reakcija hrvatske vlade na izbegličku krizu narušila diplomatske odnose Hrvatske sa susedima.

Reuters
Kolinda je za diplomatsko rešenje izbegličke krize

- Naravno da su odnosi narušeni, o tome piše celi svet, umesto da smo iskazali solidarnost. Možemo se mi slagati ili ne slagati s politikom susednih država, ipak način na koji se to rešavalo nije bio u redu. Mislim da treba razgovarati, trebalo se dogovarati na koji način će ići taj izbeglički talas - rekla je Grabar Kitarović i istakla da je nemačka premijerka Angela Merkel nedavno pozivala izbeglice da dođu u Nemačku. 

- Ovih dana je povukla ručnu kočnicu i rekla da Nemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante. To je učinila, a da zapravo nije svesna da je, u gužvi u kojoj je bilo toliko automobila, povukavši ručnu kočnicu, napravila haos na putu i taj haos sada treba rešiti - poručila je predsednica. 

Ona je "plan B" hrvatske vlade za izbeglice nazvala "reakcijom na plan A koji nije postojao". 

- Celo leto insistirala sam da se razgovara, sasvim je bilo jasno da će migranti pre ili kasnije početi ulaziti u Hrvatsku. Trebalo je napraviti odgovarajuće procene i simulacije, moralo se razgovarati sa susedima i EU o tome koliko je spremna prihvatiti izbeglica, odnosno migranata i kako će Hrvatska reagovati na to. Plan B je zapravo stihija prebacivanja izbeglica u susedne zemlje - uverena je Grabar Kitarović i upozorila da je nejasno šta će se dogoditi narednih dana ako susedne zemlje zatvore granice.

- Na nama je da se organizujemo i da konačno napravimo čvrste planove, da krenemo u zaštitu svojih nacionalnih interesa i sigurnosti građana. Čvrsto insistiram da na sednici Evropskog saveta koja će se održati u sredu u Briselu, premijer Milanović, odnosno hrvatska vlada, čvrsto istupi s nekim zahtevima - istakla je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, pre svega treba definisati koliko Evropa može primiti migranata, zatim solidarnost, ko će sve to zajedno platiti, kako će se pomoći Hrvatskoj, kako ulagati u zemlje koje su prve zemlje prihvata, kao što su Turska, Liban i Jordan, kako osigurati granicu između Turske i Grčke, koja je zapravo prva granica prihvata i na kraju kako osigurati hrvatsku granicu, tražiti pomoć od EU da se osigura da se preko hrvatske granice ne prelazi ilegalno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.09.2015. 23:05
Rešenje je tu pred nosom-u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online