Nedelja 23. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.05.2010.
11:42 >> 14:11h
Srna A

Još nema istrage o napadu na Krstića

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić rekao je da ga ni četvrti dan od pokušaja ubistva u engleskom zatvoru Vejkfild niko od predstavnika zatvorske službe bezbednosti nije posetio niti od njega uzeo izjavu o tom napadu.

''Iznenađen sam što me ni četvrti dan od pokušaja ubistva niko od predstavnika službe bezbednosti zatvora `Vejkfild` nije posetio niti od mene uzeo izjavu o tom napadu'', rekao je Krstić engleskom advokatu Raselu Hopkinsu, saradniku njegovog srpskog branioca Tomislava Višnjića.

Krstić tokom suđenja pred Haškim tribunalom

Hopkins je tri časa proveo u razgovoru s njim u tom zatvoru u distriktu Zapadni Jorkšir u Engleskoj.
 

Žiletom isečen po vratu i glavi

 

Ministarstvo pravde u Londonu saopštilo je da su trojica napadača, čiji identitet nije naveden, 7. maja žiletom isekli Krstića po vratu i glavi, kao i da ima povrede od udaraca po telu. Krstić je nađen u lokvi krvi u svojoj ćeliji u zatvoru Vejkfild, gde služi kaznu od 35 godina zatvora. Njega su žiletom isekla po vratu, a potom pretukla trojica zatvorenika najverovatnije muslimanske veroispovesti. Krstić je bio komandant Drinskog korpusa VRS. U Haškom tribunalu osuđen je na kaznu od 35 godina, a u zatvoru ''Vejkfild'' je od 2009. godine.

"Glas Srpske" saznaje da je upravnik zatvora - na pitanje predstavnika Ambasade Srbije u Londonu da li zna ko je napao i pokušao da ubije Krstića - odgovorio da ne zna.

Zet generala Krstića Mladen Đurković rekao je da je telefonom razgovarao s Krstićem i da su mu lekari sanirali po život opasne povrede.
 

''On je u velikom šoku i jedva je ostao živ. Rekao mi je da je među tri napadača prepoznao Indrita Krasnićija (22), a da su druga dvojica bili tamnoputi. Rekao je da je Krasnići bio među onima koji su ga i ranije verbalno napadali. Hirurškom intervencijom sanirane su mu posekotine od kojih je najveća duga čak 20 centimetara, od uva preko vrata'', rekao je Đurković.


On je dodao da je Krstić rekao da mu je snagu i veru u život vratila poseta predstavnika Ambasade Srbije u Londonu koji ga je i ranije posećivao u zatvoru.
 

''Advokat i ja smo bili sa predstavnicima Vlade Srbije i zatražili da Krstić više ne izdržava kaznu u tom zatvoru niti u Engleskoj. Tražili smo da ga za sada prebace u pritvorsku ćeliju u Ševeningen gde je ranije bio. Vlada Srbije će dopis o tome uputiti predsedniku Haškog tribunala Patriku Robinsonu'', rekao je Đurković.

 

Krstić tražio zaštitu Srbije a ne BiH

 

Zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je Srni da se haški osuđenik, penzionisani general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, izjasnio da traži konzularnu zaštitu Srbije u slučaju bilo kakvih neprijatnih situacija koje se mogu desiti dok je na odsluženju zatvorske kazne u Velikoj Britaniji.

Ona je navela da su se i Krstić i bivši predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, koji se takođe nalazi na odsluženju kazne u ovoj državi, izjasnili da žele da imaju konzularnu zaštitu Srbije a ne BiH.
Trišićeva je pojasnila da osuđenici po dolasku na odsluženje kazne dobiju formular u kojem se nalazi i pitanje od koga traže konzularnu zaštitu u slučaju ovakvih situacija, kakva se desila generalu Krstiću. Ona je navela da je Ambasada BiH u Velikoj Britaniji u kontaktu sa Ambasadom Srbije, te da konzul Srbije, s vremena na vreme, informiše Ambasadu BiH o situaciji u zatvorima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online