Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 12.09.2015.
19:11
Tanjug A

SAD poklonile Hrvatskoj 16 helikoptera

Američki Kongres odobrio je Hrvatskoj pre nekoliko nedelja isporuku 16 lakih izviđačkih borbenih helikoptera "Kijova Vorior" i simulatora.

Reuters
Američki helikopteri pod hrvatskom zastavom

Ova isporuka odobrena je kroz program donacije viškova helikoptera u sastavu američke vojske, piše "Jutarnji list".

Vrednost donacije veća je od 100 miliona američkih dolara, a Hrvatska će u periodu od tri godine za rezervne delove, obuku i oružje platiti oko 20 miliona dolara. Odluka Kongresa bila je poslednja potrebna politička odluka pre početka realizacije celog posla.

 


Za nekoliko nedelja u SAD otići će stručnjaci Vojnih snaga koji će od 200 helikoptera "Kjova", koje je američka vojska proglasila viškom, odabrati 16. Hrvatska je dobila pravo da prva odabere helikoptere, a nakon njih će helikoptere birati i druge zemlje američki partneri.

Helikopteri su potpuno modernizovani i obnovljeni 2011. godine i u odličnom su stanju, naveo je hrvatski dnevnik.

Opremljeni su senzorima za termalno skeniranje, teleoptičkim senzorima, laserskim sistemom za određivanje udaljenosti i označavanje cilja i optički ciljnim sistemom. Osim toga, opremljeni su lanserima za protivoklopne projektile i za projektile vazduh - vazduh.

Ovi helikoptere Hrvatska će koristiti za odbranu svoje teritorije, nadzor granice, ali i za učetsvovanje u međunarodnim operacijama. U tom paketu donacije, uz helikoptere, Hrvatska vojska će dobiti i simulator na kojem će njeni vojnici moći da se uvežbavaju.

Procenjuje se da bi helikopteri u Hrvatsku trebalo da stignu do kraja 2016. godine, naveo je "Jutranji list".

POVEZANE VESTI

Subota 12.09.2015. 19:56
Sta ce Srbiji naoruzanje kad imamo Putinovu ljubav !? Sta ce Srbiji NIS kad imamo Banaski Dvor(skladista prazna ali nam je zato puno srce ruske ljubavi) !? Neka Putin ne brine za parade i vojne vezbe tu smo mi da popunimo broj i da uvelicamo "svecanost" . Neka ne brine Putin , mazohisticka ljubav Srba je bez granice-neka se Rusi prepucavaju ionako im sluzimo za potkusurivanje sa Zapadom ! Nama je dovoljna verbalna podrska !!!!!!!!!!
Subota 12.09.2015. 20:11
не могу да се отмем утиску да амери МНОГО боље и више цене своје савезнике... уст*аше од њих добише опрему (знам да ће је платити крвљу) а ми од наших вековних "пријатеља" добисмо само једно - АЛИ.... ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online