Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.09.2015.
19:07
Srna A

"Sotono napolje!": Vernici napali mitropolita crnogorske crkve

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Nacrt zakona o slobodi veroispovesti neodrživ i da stvara uznemirenost u javnosti.

rtcg.me
Našao se na udaru vernika: Mitropolit nepriznate crnogorske crkve Mihailo

Samozvani mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo verbalno je napadnut u Bijelom Polju, gdje je trebalo da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona, a policija je spriječila građane da fizički nasrnu na njega.

Kako su preneli crnogorski mediji, uzvicima "Sotono, napolje" i "Ustašo, napolje", grupa vernika obratila se mitropolitu CPC Mihailu ispred restorana Franc u Bijelom Polju, gde je došao na skup o nacrtu zakona.

Iz Mitropolije su istakli da nije došlo do fizičkih napada i da su sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) pribrano i dostojanstveno štitili red i mir na skupu.

Mitropolija je saopštila da novi proceduralni propust Ministarstva za ljudska i manjinska prava jasno ukazuje na veliko uznemirenje javnosti zbog zadiranja u osetljivu oblast ljudskih prava, posebno prava na slobodu jeroispovesti.

U saopštenju se navodi da je zvanični organizator okruglog stola Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i da snosi moralnu i zakonsku odgovornost za javni skup koji je organizovao.

Iz Mitropolije navode da je zbog tog propusta Ministarstva više stotina građana ostalo izvan prostorije i da im nije bilo omogućeno da učestvuju u radu okruglog stola.

Javnoj raspravi u Bijelom Polju odazvali su se predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske.

- Naši predstavnici nameravali su da na okruglom stolu iznesu agrumentovane primedbe na Nacrt zakona i ukažu na protivpravnost i neodrživost predloženih rešenja - navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije napominju da na javnoj raspravi nisu bili samo pravoslavni vernici SPC već i građani različitih veroispovesti i opredeljenja.

- Građani su na svoj način iskazali odnos prema pokušaju grubog zadiranja u njihova verska osećanja i zloupotrebu tih osećanja u političke svrhe - navodi se u saopštenju Mitropolije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.09.2015. 22:47
Ako je on mitropolit, i ja sam !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online