Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.08.2015.
14:50
jutarnji.hr, Vestionline A

Kod hrvatske političarke pronađen kilogram kokaina i oružje!

Romana Bunić (53), koja je 1991. godine došla iz Nemačke kako bi učestvovala u protivustavnom otcepljenju Hrvatske od Jugoslavije i vršenju zločina nad Srbima, a 2013. bila kandidatkinja Hrvatske stranke prava (HSP) na lokalnim izborima u Zagrebu, tereti se za neovlašćenu proizvodnju i promet narkotika, kao i za nedozvoljeno držanje oružja. Baš čudno da se ustaše finansiraju od kriminalnih radnji... U svakm slučaju, prilikom pretresa njenog stana policija je pronašla više od jednog kilograma kokaina, u vrednosti od najmanje 130.000 evra, dva pištolja, kalašnjikov i dosta municije.

Reuters
Svašta su našli u stanu političarke, koja je važila za "uspešnu, poslovnu ženu"

- Nikada nećete naći ikoga da vam može reći da je od mene kupovao drogu - izjavila je nedavno Romana Bunić (53), koja je na listi HSP bila kandidatkinja za gradsku opštinu Podsljeme, piše Jutarnji.

Ovo je sve što je preduzetnica izjavila, budući da se i pred policijom i pred Opštinskim državnim tužilaštvom branila ćutanjem. Njeno hapšenje i pronalazak oružja, a najviše droge, iznenadio je njene poznanike.

Prema njihovim rečima, Romana Bunić je "vrlo sposobna i uspešna poslovna žena" koja se kroz život probijala sama. Oni su takođe naglasili da Romana ima "izražene patriotske stavove" zbog kojih se početkom rata priključila profesionalnoj gardijskoj brigadi.

Poslovna žena

Romana se "ozbiljno" bavila građevinskim biznisom i osnovala je dve firme koje su se bavile "konsaltingom", najviše u građevini. Radilo se o projektima izgradnje stambenih i poslovnih objekata na području Hrvatske i u inostranstvu. Navodno su poslovi išli prilično dobro sve do početka krize, koja se u Hrvatskoj najviše odrazila na biznis sa nekretninama.

Zbog neplaćanja poreza u jednoj od firmi pre nekoliko godina, Opštinsko državno tužilaštvo je protiv Romane Bunić podiglo optužnicu, ali su tokom suđenja tužioci odustali od donjenja.

- Nikada je nismo videli da popije više od čaše vina, a kamoli da bi imala neki problem s drogom - opisao ju je jedan poznanik.

Bila u brigadi Kune iz Osijeka

Do početka rata Romana Bunić je živela s roditeljima u Nemačkoj, da bi se vratila u Hrvatsku i odmah priključila tada novoosnovanoj 3. gardijskoj brigadi Kune iz Osijeka. Kamion u kome se nalazila i koji je dopremao zalihe na prvu liniju našao se pod artiljerijskom vatrom i sleteo s puta. Romani Bunić je u nesreći teško povređena kičma, pa se nekoliko meseci nalazila u teškom stanju, a bilo je pitanje i da li će ikada da prohoda. Posle tog događaja se penzionisala, ali je nastavila sa aktivnostima u nekoliko veteranskih udruđženja, a prema dostupnim podacima trenutno vrši funkciju advokata "Udruženja hrvatskih branitelja 1990-1996" u Zagrebu.

Slaba na opasne momke

Uprkos ovakvoj slici uspešne i samostalne poslovne žene, koju je teško spojiti s drogom, Romana Bunić definitivno se u životu susretala s ljudima iz podzemlja. Bila je udata za Alena Bunića s kojim se razvela pre desetak godina i koji od tada živi u inostranstvu.

Alen Bunić je 2006. uhapšen na Bledu prilikom pokušaja pljačke Gorenjske banke. Na suđenju u Kranju Bunić je rekao da se na pljačku odlučio jer mu je u Hrvatskoj firma koju je otvorio s bratom zapala u tešku finansijsku situaciju. Bunić je u Sloveniji osuđen na dve godine zatvora, a posle odsluženja je proteran sa zabranom ulaska u zemlju na pet godina.

Osim supruga od koga se razvela pre više od deset godina, Romanu Bunić s opasnim tipovima povezuje i jedna zanimljiva firma. Naime, 2005. je s Igorom Mikolom osnovala of šor kompaniju "East Coface" na istoj adresi na Floridi gdje je njen suprug tri godine ranije osnovao svoju firmu sa Sudarevićem, a neposredno pre nego što će se Mikola dati u desetogodišnji beg zbog presude u slučaju Pakračka poljana.

Premda njeni prijatelji tvrde da je Mikolu poznavala još iz rata, Mikola je 2005. već bio poznat i kao član zagrebačkoga podzemlja. U BiH je bio osuđen zbog iznude, a na zagrebačkom Županijskom sudu trajalo je ponovljeno suđenje u slučaju Pakračka poljana. Prošle godine je, pak, Mikola uhapšen u Peruu posle obračuna bandi trgovaca kokainom i čeka izručenje Hrvatskoj. Obe of šor firme u međuvremenu su ugašene.

Bivši muž dobro poznat italijanskoj policiji

Alen Bunić, bivši suprug Romane Bunić, gotovo odmah po puštanju iz slovenačkog zatvora opet je upao u probleme. Italijanski karabinjeri uhapsili su ga 2008. na granici sa Španijom i u njegovom "golfu" pronašli 16 kilograma hašiša. Međutim, dolazi do zanimljivog obrta koji u velikoj meri demantuje ranije Bunićeve navode kako se "slučajno" našao u kriminalu. Naime, karabinjeri mu uzimaju otisak prsta, stavljaju u bazu podataka i nalaze podudarnost s otiskom iz deset godina stare pljačke u Alesandriji 1999, kada su dvojica razbojnika s pištoljima upala u prodavnicu Roleksa odakle su odneli satove vredne oko 180.000 evra. Posle nekoliko meseci u pritvoru u Italiji Bunić je pušten i ubrzo je postao nedostupan italijanskom pravosuđu. Italija i dalje traga za njim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online