Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.08.2015.
19:10
Tanjug A

Zašto su se migranti u Đevđeliji tukli?

Mesto u vozu za Srbiju - to je imperativ za hiljade migranata koji su se domogli Makedonije, i koji očajnički nastoje da se na železničkoj stanici u Đevđeliji izbore za to mesto u vozu na liniji Đevđelija - Tabanovce, na granici sa Srbijom.

Uz viku, guranje, udaranje i pretnje motkama i noževima, najbrži i najjači su uspeli da uđu, a najgore su prošli oni sa malom decom. 

Mama, mama

U stampedu prilikom ulaska u voz mogla su se videti i druga deca koja plaču i dozivaju svoje roditelje, a i odrasli su bili prilično zbunjeni i trčali da zauzmu mesto, da bi tek nakon što uđu pitali da li je to voz koji ide ka Srbiji.

Jedan dečak je prosto "ubačen" u voz zajedno sa masom, a onda je shvatio da mu je porodica ostala napolju.

Očajnički je dozivao majku, a onda su ga kroz prozor izneli iz voza.

Tanjug
Izvukli ga iz voza

Moramo da uđemo u taj voz

Izveštaču Tanjuga su migranti rekli da moraju da uđu u voz i da jedino tako mogu da nastave put ka zemljama zapadne Evrope, s obzirom da nisu dobili papire za legalan boravak u Makedoniji u trajanju do 72 sata.  

Voz je pošao tek oko 15 časova, jer su železničari i granična policija pokušavali da skinu deo njih zbog bezbednosti voza. 

Prepun voz je satima stajao na peronu na vrućini i polako su sami počeli da izlaze iz voza oni koji nisu mogli više da izdrže pošto su bili jedni preko drugih, pa je na taj način smanjen broj putnika. 

U metežu je polomljen i jedan prozor na vozu.

Želim bolji život

Vožnja od Đevđelije na grčko-makedonskoj granici do Tabanovaca košta 10 evra po osobi.

Mahmud iz Sirije, koji je pobegao od rata u toj zemljii kaže da se uputio ka Nemačkoj, da nema dovoljno novca i da je gladan. 

- Želim bolji život i zato idem iz Sirije - rekao je on.   

Na pitanje zašto migranti ne idu preko Bugarske i Rumunije, on kaže da je čuo da je put preko Makedonije i Srbije najbolji.

Tanjug
Teraju nas da putujemo kao životinje

Nismo životinje

Mahmud, star 25 godina, rekao je da je putovanje započeo pre mesec i po dana. 

Rudi, koji nije uspeo da uđe u voz, kaže da ti ljudi nisu životinje niti kriminalci, iako to može nekom tako da izgleda kada vidi stampedo.

- Hoću da nastavim studiranje i normalan život - naglasio je on. Rudi kaže da migranti žele da putuju legalno, ali da policija koči dobijanje papira i da zato moraju kao rulja da putuju vozom dodajući da ne mogu da putuju taksijem, iako mnogo od njih imaju kod sebe novac, zato što policija taksistima ne dozvoljava da prevoze migrante bez papira. 

Đevđelijski taksista, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je kazna za prevoz migranata bez papira oduzimanje vozila i pet godina zatvora, a ako su i deca migranata u taksiju kazna je devet godina zatvora. 

Oni nude migrantima sa papirima prevoz do Tabanovaca za 100 evra.

Tanjug
Niko nam ne pomaže

Vlasti nije briga za nas

Jahja iz Sirije kaže da u vozu nema vazduha I da je jako teško izdržati pet sati vožnje u takvim uslovima, a naročito za migrante sa malom decom.

- Vlasti nije briga za nas, pogledajte moju odeću, pešačili smo po planinama, gde nema ni vode ni hrane i posle toga oni nam ne pomažu - rekao je Jahja dodajući da migranti u vozu nisu životinje već ljudska bića. 

Žitelji Đevđelije neće da stanu pred kameru, ali kažu da sve više imaju problema zbog migranata I da im uprkos tome pomažu. 

Oni kažu da se bicikli prodaju migrantima po ceni od pet do 50 evra, sa kojima nastavljaju put ka Srbiji ili idu pešice, kao i da nije redak slučaj da ih otmu albanski kriminalci i onda traže otkup za oslobađanje.

Na železničkoj stanici kažu da su Sirijci najkulturniji migranti, dok su Avganistaci, Iračani, Pakistanci i drugi veoma agrasivni. Na stanici flaša od dva litra vode košta pola evra ili evro, ali trgovci kada vide da porodica sa malom decom nema dovoljno novca daje im vodu besplatno. Cigarete su već "luksuz", pa na primer, dve pakle Vinstona koštaju pet evra. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online