Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.08.2015.
05:07
J. Arsenović - Vesti A

Srbofobija pod kapom EU

Bruku hrvatske državne televizije koja je naprasno prekinula prenos ceremonije dodela medalja na Svetskom prvenstvu u vaterpolu samo da tamošnje pučanstvo ne bi slušalo srpsku himnu "Bože pravde", zagrebački "Jutarnji list" naslovio je sa "Srbi bijesni što je HRT prekinuo prijenos vaterpola". Ne samo što naslov nije tačan, već svako ko je čitao beogradsku štampu mogao je da čuje čak i likovanje pojedinih Srba jer su, kako kažu, Hrvati još jednom pokazali koliko imaju kompleks od Beograda i kako svoje uspehe mere samo pobedama u odnosu na srpske susede, pa čak i po cenu da unižavaju uspehe sopstvenih sportista.

Tanjug
Ustaški repertoar: Marko Perković Tompson

Tako se natezanje ko je veći zločinac posle obeležavanja dve decenije od hrvatske vojne akcije "Oluja" kada je proterano više od 250.000 Srba, prebacilo na sportski teren, pokazujući još jednom da istinskih dobrosusedskih odnosa između Srbije i Hrvatske ne samo što nema, već se potpiruju nove ostrašćenosti, u čemu prednjače Hrvati.

Njihov premijer Zoran Milanović s dozom prezira odbacio je predlog srpskog kolege Aleksandra Vučića da sve države bivše SFRJ prihvate zajednički dan za sećanje na nevine žrtve iz rata 90-ih. Uočljivo je i da nikom u Briselu ne pada na pamet da očita bukvicu zvaničnom Zagrebu što je proustaškom pevaču Tompsonu dozvoljeno da "uveliča" jubilej "Oluje" ustaškim povicima "Za dom spremni".

Mržnja utkana u korene

Čedomir Antić upozorava da hrvatski model srbofobije preuzimaju i druge zemlje u regionu, pre svega Makedonija, otcepljeno Kosovo, Crna Gora, BiH, pa čak i u Slovenija.

- To je mržnja koja je utkana u identitet moderene hrvatske nacije - dodaje ovaj istoričar.

- U EU se niko ozbiljan ne bavi pitanjima ljudskih prava u Hrvatskoj, jer su Srbi izgleda objekat, a ne subjekat. Hrvatima je dozvoljeno ono što drugima nije. Kada se desi neki incident u Hrvatskoj, onda je to patologija pojedinca, a kada se desi u Srbiji, onda se proziva Garašaninovo "Načertanije", Karađorđevići, Miloševićevo nasleđe i slično - primećuje istoričar Čedomir Antić.

Zvanični Beograd se nalazi stalno u fazi nekakvog izvinjavanja, a potezi srpske diplomatije su tek samo kontra odgovor na energičnost hrvatskih kolega. Srbija je uputila notu Zagrebu zbog Tompsona, tek nakon što je Hrvatska zatražila sankcionisanje Vojislava Šešelja zbog paljenja šahovnice ispred hrvatske ambasade.

Poslednji šumovi na relaciji Beograd-Zagreb samo je pojačao utisak da odnosi Srbije i Hrvatske nikada nisu bili lošiji još od 2000. godine.

- Analize Naprednog kluba pokazuju da se srbofobija povećala u Hrvatskoj otkako je Hrvatska ušla u EU. Problem leži u identitetu same Hrvatske. To je narod u kojem neprekidno traju prozivke i onih koji ne govore novohrvatskim jezikom. Mislim da bi čak i Ante Pavelić, da se kojim slučajem pojavi na zagrebačkim ulicama, dobio batine, jer se ne bi služio tim novogovorom. Zamislite šta bi se tek desilo Srbinu. U takvoj atmosferi nema pomirenja - analizira predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić.

Srpska himna ipak na HRT

Pod pritiskom javnosti Hrvatska televizija je dan kasnije, u nedelju uveče, emitovala je video-prilog o dodeljivanju medalja i nekoliko sekundi srpske himne. Prethodno je na svom Fejsbuk profilu bivši savetnik predsednika Hrvatske Dejan Jović kritikovao potez HRT.

- Još jedna sramota. Spremni su poniziti hrvatsku reprezentaciju koja je osvojila srebro samo da ne bismo gledali Srbe pobednike. HRT, naravno, pretpostavlja da niko od njihovih pretplatnika ne navija za Srbiju, a još manje da ima onih kojima su draga oba tima - napisao je Jović, inače Srbin po nacionalnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online