Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.08.2015.
06:04
B. Simonović - Vesti A

Ispovest generala Đukića (1): Hrvati lažu da sam zločinac

U zatvorskoj ćeliji u Spužu kod Podgorice, predviđenoj za zatočenike koji će biti izručeni drugoj državi, već skoro tri nedelje čami srpski general Borislav Đukić (67). Njega je 18. jula uhapsila crnogorska policija na aerodromu u Tivtu dok je "čekirao" kartu da sa suprugom Radmilom poleti za Beograd posle jednomesečnog odmora u Herceg Novom. General Đukić je uhapšen po poternici iz Hrvatske, koja ga traži zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u Srpskoj Krajini i zbog navodnog rušenja brane na Perući.

Vesti
Borislav Đukić čeka pravdu u zatvoru u Spužu

Ekskluzivno za "Vesti", preko advokata Milorada Ivanovića, branioca uhapšenog generala, Božidar Đukić je detaljno opisao šta se dogodilo pre i posle hapšenja Borislava Đukića.

- Tog 18. jula, nešto pre 20 sati, video sam na mobilnom telefonu propušteni poziv i odmah prepoznao broj mog dugogodišnjeg prijatelja Bore Đukića. Pošto smo prethodnih mesec dana družili, znao sam da on i supruga putuju za Beograd i pomislio da su već stigli i da se, po običaju javljaju - kazao je advokat Ivanović.

Međutim, ono što je čuo u telefonskom razgovoru ostavilo je Ivanovića bez daha.

Poternica

Porodica Đukić godinama je letovala u Crnoj Gori i nikada ranije nisu imali bilo kakvih neprilika. Božidar je, kako pišu mediji, znao da je Hrvatska za njim raspisala poternicu, ali nije znao da je u međuvremenu poternicu raspisao i Interpol.

- Kazao mi je kratko: "Ja sam na aerodromu u Tivtu, policija me zadržala zbog toga što su našli moje ime na poternici Interpola Zagreb, a Radmila je otputovala za Beograd". Rekao je i da me je već imenovao kao branioca i da me verovatno više neće moći kontaktirati pošto će mu oduzeti telefon. Znao sam, naravno, odmah da će ga prebaciti u Viši sud u Podgorici i privesti sudiji za istrage Miroslavu Bašoviću, koji će mu neminovno odrediti ekstradicioni pritvor, budući da je general Đukić strani državljanin, a i nalazi se na poternici druge države - nastavlja priču advokat Ivanović.

Sagovornik "Vesti" kaže da je sudija Bašović bio korektan i da je odložio saslušanje za 24 sata, dok advokat Ivanović ne stigne iz Herceg Novog u Podgoricu.

- Čak je i generalu Đukiću dozvolio da kratko izloži odbranu, iako na to nije obavezan. Za određivanje ekstradicionog pritvora je dovoljno to što je bilo nesporno da je u pitanju strani državljanin i da se njegovo ime nalazi na Interpolovoj poternici - objasnio je Ivanović.

Iz zapisnika o saslušanju generala Đukića vidi se da je on na saslušanju tvrdio da je poternica za njim potpuno neutemeljena. General je rekao da se tokom svojih aktivnosti u Vojsci Srpske Krajine strogo pridržavao odredaba ratnog prava i Ženevske konvencije. Naglasio je i da je general Ratko Mladić početkom 1992. godine, u februaru ili martu, bio komandant 9. korpusa JNA sa sedištem u Kninu, a posle toga je otišao u Republiku Srpsku za načelnika Generalštaba, te stoga nije mogao izdavati nikakva naređenja vojsci Srpske Krajine.

Blistava karijera

General Borislav Đukić rođen je 1948. u Gornjem Vodičevu kod Bosanskog Novog (danas Novog Grada) u domu vrednih zemljoradnika Petra i Danice, boraca NOR-a i velikih patriota. Nakon gimnazije završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a potom i Višu vojnu akademiju i ratnu školu. Službovao je kao oficir u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, bivšoj Republici Srpskoj Krajini i Srbiji. Obavljao je odgovorne dužnosti u oblasti vojne bezbednosti, a vojnu karijeru započeo je na mestu komandanta bataljona i dogurao je do komandanta Uprave posebnih jedinica milicije i načelnik Glavnog štaba vojske u Republici Srpskoj. Triput je vanredno i jednom prevremeno unapređivan do čina general-majora koji je dobio 18. jula 1992. godine, tačno na dan kada je 23 godine kasnije uhapšen.

Sutra - Ispovest generala Đukića (2): Sudite mi u Srbiji

POVEZANE VESTI

Petak 07.08.2015. 08:01
Valjda će sve ovo što nam se dešava poslednjih 15-tak god. KONAČNO da posluži nekim budućim generacijama da sledeći put zaborave na "konvencije" i "pravila ratovanja" ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online