Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
08:51
I. Kozarski - Vesti A

Putin Mila ruši sankcijama

Podgorica je na pragu da skupo plati pridruživanje sankcijama Zapada protiv Rusije pošto Kremlj sprema bolne kontramere usmerene pre svega protiv turizma, ali i drugih privrednih oblasti, što bi moglo da dovede do pada BDP do 10 odsto i ozbiljno zaljulja režim Mila Đukanovića.

Tanjug
Gospodine Milo, izvol'te sankcije

Crna Gora je sankcije Rusiji uvela još prošle godine, ali Kremlj nije reagovao. Tada se predsednik Filip Vujanović izvinio i predstavio gotovo kao nevina žrtva. Uveravao je da je ljubav prema Rusiji bezgranična, ali da je Crna Gora na putu u EU i da očekuje poziv u NATO na samitu u Velsu u decembru prošle godine, što se nije dogodilo.

Moskovske novine Vujanovićev nastup ocenile su kao lukavstvo. Navođene su reči izvora iz diplomatskih krugova da se Crna Gora predstavljala kao iskreni prijatelj, ali da se istovremeno trudila da istisne svaki vid ruskog uticaja u korist EU i NATO-a, a da pri tom zagrabi što više novca iz Moskve. Kao primer istaknuto je da je Kombinat Aluminijuma Podgorica, najveće preduzeće u republici, oduzet od ruskog tajkuna Olega Deripaske i ponovo stavljen u prodaju.

Investicije na ledu

Ruski biznismeni uložili su značajan kapital u CG, oko dve milijarde evra. Ocenjuje se da će takve investicije ubuduće izostati, što će obrisati rast crnogorskog turizma, ali i nadu u povećanje izvoza mesa, voća i povrća. To bi slabašnu crnogorsku poljoprivredu zadržalo tamo gde jeste.

- Sem toga, policija ne žuri da rasvetli pljačke ruskih kuća, a ima i masovnih prevara vezanih za nekretnine, gde su žrtve naši državljani. Takođe, Rusima zabranjuju ulazak u Crnu Goru pod lažiranim razlozima i u odsustvu preuzimaju njihov biznis - navodili su ruski diplomatski izvori.

Sada je Podgorica produžila režim sankcija Rusiji, a premijer Dmitrij Medvedev predložio je proširen spisak zemalja na koje se odnose kontrasankcije i na njemu je i Crna Gora. Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, izjavio je da "pretpostavlja da će predsednik da prihvati predlog premijera." Uz sve to dogodila se oštra rasprava poslanika u Dumi, gde se s prezirom govorilo o Crnoj Gori.

Izvori "Rosijske gazete" kažu da u predviđene kontramere u prvom redu spadaju ukidanje letnjih čarter letova, bezviznog režima i bescarinske trgovine. Naime, više od 20 odsto crnogorskog BDP čine posredni i neposredni prihodi od turizma, a trećinu turista upravo ruski državljani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online