Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.05.2010.
12:00
A

Za odbranu Ganića čak 600.000 evra

Tri britanska advokata koji su angažovani u timu odbrane ratnog člana Predsedništva takozvane Republike BiH Ejupa Ganića koji u Londonu čeka rešenje zahteva Srbije za izručenje zbog ratnih zločina, za jedan sat svog radnog vremena zarade ukupno 1.650 funti, saznaju "Vesti".

KO PLAĆA BRANIOCE: Ejup Ganić ispred suda u Londonu


Sagovornik našeg lista, blizak sarajevskim političkim krugovima, kaže da je reč u vrlo uglednim i, čak i za britanske prilike, izuzetno skupim advokatima koji su svoje usluge masno naplaćivali pripadnicima kriminalnog miljea, ali i nekim političarima koji su bili upetljani u različite afere u Britaniji.

On ističe da advokat Klara Montgomeri, koja je svojevremeno branila i nekadašnjeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea, jedan sat svog rada naplaćuje 850 funti. Njene kolege iz advokatskog tima Džon Džons i Stiven Džentl za jedan sat inkasiraju 400 funti.


- Ako bismo uzeli u obzir činjenicu da pravna zavrzlama u vezi sa Ganićevim izručenjem traje više od mesec i po dana, onda se lako može doći do zaključka da su advokati inkasirali ogromne pare. Prema nekim procenama, do kraja procesa na rad advokata biće potrošeno oko 600.000 evra - kaže naš izvor.


On podseća da je novac za puštanje Ganića na privremenu slobodu obezbedila Sanela Dženkins, Bošnjakinja koja živi u Americi, ali da detalji o tome ko plaća Ganićeve advokate još nisu poznati.


- Nikada nije razrešeno ni ko plaća Damira Arnauta, savetnika bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića koji je u proteklom periodu bio više u Londonu nego u Sarajevu. Ako se utvrdi da se Ganićevi advokati plaćaju iz budžeta BiH, onda bi to bio skandal neviđenih razmera - kaže naš izvor.


Podsetimo, Ejup Ganić uhapšen je na londonskom aerodromu Hitrou 1. marta na osnovu poternice za ratne zločine koju je izdalo Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije. On se tereti da je učestvovao u zločinu u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici gde je početkom maja 1992. godine ubijeno 42 vojnika JNA, a 73 ih je ranjeno. Ganić u Londonu čeka donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje.

Opasnost od podvale

 

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić kaže da se celi "slučaj Ganić" mora pomno pratiti kako se ne bi dozvolile nikakve podvale i trošenje para iz zajedničkog budžeta na njegovu odbranu.


- Već smo se opekli u sličnim situacijama i ne postoji promil šanse da sada dozvolimo da se njegovi advokati plaćaju novcem iz budžeta institucija BiH. Za nas je Ganić nesumnjivi ratni zločinac i sramno je što se neki zvaničnici BiH toliko upinju u njegovoj odbrani - kaže Kalabić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online