Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.05.2010.
23:38
Srna A

"U zločin u Sisku umešani i hrvatski funkcioneri"

Biće gotovo nemoguće da slučaj "Sisak", koji se odnosi na zločine nad srpskim stanovništvom u ovom gradu 1991. i 1992. godine, dobije pravni epilog u Hrvatskoj jer odgovornost snose brojni visoki hrvatski funkcioneri, izjavio je novinar i publicista Domagoj Margetić.

Jedan od retkih koji govori o hrvatskim zločinima nad Srbima

On je za banjalučki "Fokus" rekao da je hrvatsko pravosuđe imalo dovoljno vremena da procesuira ove zločine, ali da je, budući da do danas ništa nije uradilo, sada vreme da se tim slučajem pozabavi neko drugi ko želi da se stvari napokon isteraju na čistac.


List navodi da je Margetić ovih dana primio i pretnju smrću na redakcijski mejl internet - portala "Necenzurirano" zbog davanja izjave Tužilaštvu za ratne zločine Srbije o slučaju "Sisak".


"Apsolutno je jasno da u hrvatskom pravosudnom sistemu niko neće da preduzme ništa kako bi se utvrdilo ko je i zbog čega ubio 611 državljana Hrvatske, većinom srpske nacionalnosti", rekao je Margetić koji je i član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.


Margetić kaže da je okružni tužilac u Sisku Stipe Vrdoljak u proleće 2008. godine odbacio krivičnu prijavu koju su godinu dana ranije protiv odgovornih za zločine u ovom gradu podneli predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, a on je to odbacio iako je imao sve dokaze za pokretanje istrage.


"U vreme kada su se zločini u Sisku događali načelnik Uprave policije Sisačko-moslavačke bio je Đuro Brodarac, kasnije župan i jedan od najviših funkcionera HDZ. Zato i smatram da je krivična prijava odbačena zbog političkih razloga jer sasvim je jasno da bi se procesuiranjem Brodarca povuklo pitanje odgovornosti sistema za taj ratni zločin", kaže Margetić.


On navodi da su zločine počinile Handžar divizija na čelu sa Ekremom Mandalom i jedinica "Vukovi" kojom je zapovedao Žarko Peša.


"Mandal danas nesmetano živi i radi u Labinu u Istri. Protiv njega nije pokrenut nikakav postupak, iako je reč o čoveku s podebljom kriminalnom evidencijom, s preko 60 počinjenih krivičnih dela. Peša je čovek koji je kasnije bio visoko pozicioniran načelnik u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji i direktni štićenik Tomislava Karamarka", rekao je Margetić.


Margetić kaže da je Brodarac usko sarađivao sa ratnim premijerom Franjom Gregurićem, koji je morao znati za te ratne zločine, a u to vreme šef Gregurićevog kabineta je bio današnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko.


"Imamo slučaj u selu Grubori, čuo sam da je u toku istraga protiv nekih pripadnika specijalne policije, međutim procesuira se nekoliko direktnih počinilaca, ali se ne procesuiraju oni koji su u komandnom lancu izdali naredbu da se izvrši zločin", rekao je Margetić.


On je istakao da je naredbodavac zločina u selu Grubori Ivan Jarnjak, koji je danas poslanik HDZ u Saboru, a bio je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova.


"Danas, recimo, niko ne pominje bivšeg prvog čoveka Specijalne policije u MUP Hrvatske Josipa Klema, iako je nesporno da je on učestvovao u ratnim zločinima u selu Grubor, ali postoje indicije i u nekim drugim", rekao je Margetić.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online