Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.05.2010.
16:42
Tanjug A

Hag: Muslimani nikad ne bi ubijali decu!

Bivša glavna medicinska sestra dečije hirurgije u bolnici "Koševo" Fatima Zainović odbacila je danas tvrdnje da su muslimanski vojnici u Sarajevu granatirali i iz snapera pucali na decu tokom rata u BiH, koje joj je na suđenju u Haškom tribunalu predočio optuženi Radovan Karadžić.

 Nastavljeno ispitivanje medicinske sestre Fatime Zainović
 

"Muslimanskim vojnicima njihovo dostojanstvo ne bi dozvolilo da ubijaju decu po Sarajevu", kazala je Zainovićeva odgovarajući na Karadžićeva unakrsna pitanja.


Pošto joj je nabrojao nekoliko imena, kako je naveo "poznatih kriminalaca", Zainovićeva mu je odgovorila: "Ja verujem da su oni branili grad, a vi to izvrćete".


Karadžić je ustvrdio da su francuski vojnici i radnici Ujedinjenih nacija utvrdili da su muslimanski vojnici ubijali decu snajperima i da su videli kako pucaju na devojčicu koja je završila na klinici u kojoj je radila svedokinja.


Prema izveštajima sarajevske policije koje je potpisao Milir Alibabić, bunkeri i snajperska gnezda jedne muslimanske "bande" bili su raspoređeni oko dečije bolnice, naveo je Karadžić i predočio svedokinji dokument u kome se još pominju "siptomatične delatnosti Drugog samostalnog bataljona armije BiH".


"Vlada iz Sarajeva je sudu dostavila taj dokument prema kome jedna "banda" (muslimanskih kriminalaca) ima bunkere i snajperska gnezda u sred grada", naveo je bivši predsednik Republike Srpske.


"Pripadnici ove grupe su se hvalili da imaju 15 mitraljeza 'sejača smrti' i naoružanje sa nitroglicerinom", kazao je Karadžić tvrdeći da su na civile u Sarajevu pucali muslimani, a ne sprska vojska, jer su njeni položaji bili oko tri kilometra udaljeni od bolnice, i sa njih ona svojim naoružanjem nije mogla da dobaci do bolnice.


Bivša glavna medicinska sestra dečije hirurgije u koševskoj bolnici je na jučerašnjem suđenju izjavila da je većina dece koja su tokom rata u BiH lečena u toj bolnici zadobila povrede od granata ili snajperskih pušaka, a za to je optužila srpske snage.


Zainovićeva je porekla Karadžićevu tvrdnju da je jednu medicinsku sestru poslala na disciplinsku komisiju jer se izjašnjavala kao Srpkinja pravoslavne vere i da je hirurg Andrija Gvozdenović intervenisao da se prestane s tom praksom.


"Ovo ime (ime medicinske sestre koje nije predočeno javnosti) uopšte ne znam. Ona nije radila kod mene kao sestra", odgovorila je svedokinja na Karadžićevo pitanje da li je poznaje.


Više puta je zamolila Karadžića da je "ne maltretira" sa pitanjima o udaljenosti pojedinih mesta, brzinom kretanja granata, domašajem snajpera...ističući da je u Tribunal došla da ispriča koliko je dece stradalo u ratu.


"Došla sam ovde da vas u oči pitam da li znate kako pate ranjena deca, koliko ih je ubijeno. Da li ste ikad videli oči majke koja gubi dete...", izjavila je Zainovićeva.


Polemišući sa Karadžićem ko je koga gađao, ona je ispričala da su na brdima oko grada bili srpski tenkovi.


"Vi ste sve nas gađali, stalno, i vi to dobro znate. Ni muha nije mogla proći", tvrdila je svedokinja obraćajući se Karadžiću.


Svoju uvodnu reč tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009. a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online